|
Yanlış zamanda ölmek

En çok taklit edilen saçların sahibi, 70''li yılların moda ikonu, Çarli''nin sarı meleği Faraf Fawcett; ölüm döşeğinde, hayatından ve yaşadığı zor günlerden ''seyirlik bir malzeme'' çıkarma telaşındaydı. Hastane yatağında dinlenirken, tedavi görürken, milyonlarca kadının gıpta ettiği saçları kesilirken acılarına belgesel çekti. Bir ölü hakkında yazılan kısa biyografiyi kendisi hazırladı kendisi seslendirdi. NBC''de yayınlanan belgesel yaklaşık 9 milyon kişiyi ekran başına toplamayı başardı. Seyredilmekten ölümüne vazgeçemeyen Farah Fawcett, sıra dışı hayatına sıra dışı bir son hazırlayarak ölümünden sonra bir seyirlik hatırlanmak istiyordu.

Kameralar önünde evlenmek kameralar önünde ölmekti son hayali. İngiltere BBG''sine katılan Jade Goody gibi.

Hindistan için yapılan çekimlerde ırkçı tavırlarıyla dikkat çekmeyi başarmıştı Goody. Sıra dışı tavırları, sivri çıkışları, cehaletiyle boy gösterdikten sonra TV yıldızı olarak devam etti hayatına. Program yaptı kendi adına parfüm çıkardı. BBG''ye girişinden itibaren kameralar önünde yaşamaya başladı. Öyle ki Hindistan çekimlerinde kanser olduğunu da kameralar önünde öğrendi. Reyting avcılığı etik olup olmadığı tartışmalarını getirdi beraberinde.

Ne zaman öleceğine dair bahis açıldı. Öleceğini öğrendikten sonra ''tüm yetişkinliğimi hayatımı anlatarak kameralar önünde yaşadım kameralar önünde ölmek istiyorum. İnsanları hem gıcık eden hem de eğlendiren geveze bir kuş olarak hatırlanmak isterim'' dedi.

Hastalık sürecini, ölüme beş kala gerçekleşen düğününü, ölüm anını, son nefesini sattı medyaya. Dünya ''ölüm''ü gözetledi büyük bir iştahla. Ölüm sürecinde yaptığı anlaşmalarla servetine servet kattı. Yalnızlığını aldığını söylediği kameraların kapalı olduğu bir anda uyurken öldü.

Farah Fawcett de Goody gibi ''ölümüne reyting'' için tüm hazırlıkları yapmıştı. Beklenen ölüm için medya hazır olda bekliyordu. 70''lerin simgesi için planlanan ihtişamlı kapanış gösterisinde perde 80''lerin idolü Michaell Jackson için açıldı. MJ, Farah Fawcetten rol çaldı ölümüyle.

80''li yıllarda çocuk olmanın ilk maddesiydi MJ. Ani ölümü birçok insanı şaşırtmasına rağmen, yaşayan bir ölü olduğunu anlamak için otopsi raporuna ihtiyaç yoktu. Beyazlaşma operasyonunun kanserin sebebi mi sonucu mu olduğu muallaktaydı. Geçirdiği basit bir değişim değildi. Kendini yeniden şekillendirmek yeniden tasarlamak isteyen birisinin pazıl parçalarını yanlış yerleştirmesinin sonucu gibiydi!

20 yy''ın son starı olarak kabul edilen MJ, küreselleşmenin ilk ikonuydu. Etiyopyalı çocuklar için Lionel Richie ile yazdığı ''we are the world'' ile ''medyatik insan severliğin'' doğuşuna öncülük etti.

Müzik endüstrisi devini kaybetti, kaybını kazanç hanesine yazarak. Yarattığı değer ile büyük bir isimdi MJ, müzik sektörü için dönüm noktası idi. 1982 yılında çıkardığı Thriller albümü 100 milyonun üstünde sattı. Hit parçalarına çektiği kısa film tadında güçlü ve geniş bütçeli klipler ilk olmanın ötesindeydi. MTV, Billie Jean''le ilk defa zenci bir şarkıcının klibini yayınladı.

Ölmeseydi, vereceği 50 konserle İngiliz ekonomisine 1 milyar sterlinlik katkı yapacaktı. Krizde olan İngiltere ekonomisi için bir nevi kurtarma paketiydi MJ.

Çok yeme hastalığına yakalanan Elvis Presley kalp yetmezliğinden öldüğünde star görüntüsünden çok uzaktı. Onun içindir ki ölmedi, ölme görüntüsü altında inzivaya çekildi efsaneleri anlatıldı yıllarca. Sonunun Elvis gibi olmasından korktuğunu dile getiriyordu MJ. Narkotik ağrı kesiciler, kas gevşetici, sakinleştirici, antidepresan, kaygı giderici ve mide hapından oluşan, kısaca ölüm kokteyli olarak adlandırılan altı hapı her gün kullanan MJ, yememe hastalığına yakalanmıştı. Otopsisinde midesinden sadece ilaçlar çıktı. 50 kilo bir deri bir kemik görüntüsü, dökülen saçlarını kamufle etmek için taktığı peruk, tamamen yok olmuş burun kemiği, yüzünün çöken sağ tarafı.

Küresel köyde cenazeler ölümden ibret almak, ölüye saygı yerine seyir zevki için şenlik havasında yapılıyor. Ölüm kutlamaya çevrilerek hayattan uzaklaştırılıyor.

Filipinlerin Cebu adasında tutuklu bulunan 1500''den fazla mahkum ''idolleri'' için 9 saat boyunca prova yaparak gösteri hazırladı. İlk sahneye çıktığı Harlemdeki Apollo tiyatrosunun önü anma yerine çevrildi. Mardin''in Midyat ilçesine bağlı Mercimekli köyünde gıyabında cenaze namazı kılınarak köylülere taziye helvası dağıtıldı.

1977 yılında Elvis''in cenazesine 75 bin, 1997 yılında Prenses Diana''nın cenazesine 250 bin kişi katılmıştı. MJ için rekor bir katılım bekleniyor. Kendi çocuğunu camdan sallayan, hakkında çocuk tacizi davaları açılan, ne tesadüf ki tam bu taciz davalarına paralel Müslüman oldu spekülasyonları yapılan MJ hakkındaki gerçekler, ölümünün üzerinden bir süre geçtikten sonra su yüzüne çıkacak. Önceki efsanelerde olduğu gibi. Büyük bir borç batağı içinde olduğundan aslında ölmedi çarşafla hastaneden kaçtı komplo teorileri yerini gerçeğe bırakacak. Burun kemiğinin estetik ameliyatlar neticesi değil kokain çekmekten yok olduğu gibi. Vereceği 50 konserden tazminat ödemeden yırtmak için kullandığı ilaçlara kalbinin dayanmadığı gibi.

Peter Pan''ın olmayan ülkesi Neverland''a, Külkedisi masalında olduğu gibi iki atın çekeceği beyaz bir cenaze arabasıyla götürülecek MJ. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalında olduğu cam tabut içinde uğurlanacak son yolculuğuna. 5 yaşında sahneye çıkmış ve yüzyıla damgasına vurmuş bir starın kendi masalını yaşayamamış olmasının delili olarak.

15 yıl önce
Yanlış zamanda ölmek
Bu başarı hepimizin
Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a
Herkeste bir ‘ben’ var, bir de ‘gerçeklik’…
Yatırım grevi
Gölge oyunu...