|
Kendal

En tehlikeli insanlar en masum görünenlerdir önermesiyle Kara Para Aşk, katilin kimliğini açık ederek yaptı sezon finalini. Hem Ömer"in ağabeyi olması hem de komiser olması sebebiyle katil olacağı düşünülen en son kişiydi Hüseyin. Tayyar"ın ekibiyle birlikte kara para aklayan emniyet müdürü tarafından ezilse, çok başarılı bir polis profili çizmese de mesleğini sever bir görünüme sahipti. Çatı tamiri, karısının ve çocuklarının istekleri karşısında biraz zorlanan iyi bir aile babaydı. 20 bin lira karşılığı adam öldüreceği, ek iş olarak kiralık katillik yapacağı kimsenin aklına gelmemişti. Hüseyin"in katil olmasına şaşıranlarla mukayese edildiğinde ters köşe olmaktan haz duyanlar çoğunluktaydı seyirci kitlesi içinde. Şaşkınlığın sebebi kardeşinin nişanlısını öldürmesinden kaynaklanıyordu. Herkesi öldürebilir, hayatına normal şartlarda hiçbir şey olmamış gibi devam edebilirdi ama Ömer"in yüzüne nasıl bakıyordu?

Zaman zaman öfkeden birini öldürebileceğini düşünenler ile bir insanı gerçekten öldürenler arasında derin bir uçurum vardır. Cinayet işlemek ötekini insan olarak görmemek ve bu yüzden de öldürebileceğini düşünmek anlamına gelir. Öteki, daha değersizdir o halde öldürebilir!

Hüseyin"in kısa zamanda açığa çıkan kimliği bir taraftan Ömer Elif aşkını çıkmaza sürüklerken bir taraftan da Ömer"in benim ailem inancını yerle yeksan ederek ikilinin önünü açtı. Hüseyin yeterince işlenmemiş bir karakter, yedek katil kadrosundan devreye girmiş gibi. İlk sezon ile ikinci sezon arasında karakterde görülen bariz değişikliğin başka bir açıklaması yok.

Hüseyin"in katil kimliği 13. bölümde açığa çıktı, ilk bölümden kardeş katili olduğu bilinerek izlenen bir karakter var; Kendal. Kurduğu düzenin sarsılacağı endişesiyle kardeşini Fırat"ın azgın sularına terk eden Kendal, Murat"ın ölümüyle hayatının toptan değişeceğinin farkında değildi. Cesedin bulunamamasıyla ucu açık bırakılan vakada uzunca bir süre Murat ölmemiş olabilir ihtimalini işleyen senaryo, Murat"ın yüzünü göstermesiyle Kendal"ı kardeş katilliğinden seyirci nezdinde aklasa da, görgü tanığı Melek"in nişanlısını öldürtmesiyle katil olmaktan kurtulamadı Kendal. Murat, Baran"ı alıp gitse hayatından çok fazla bir şey eksilmeyecekti kurulu düzeni devam edecekti. Her bölüm tekrarladığı gibi Murat bir kere öldü Kendal her gün. Vicdan azabı pişmanlıktan ziyade günahını unutmak günahından kurtulmak isteği Kendal"ınki. Ebru ve kızları gelmese ne onlardan kurtulmak için mücadele verecek ne Baran"ı tekrardan kaybetme korkusu yaşayacaktı ne de konaktaki kadınların isyanıyla karşılaşacaktı.

Kendal; zaafları, hayal kırıklıkları başarıyla işlenen bir karakter olduğu için sevildi seyirci tarafından. Konforundan ödün vermeyen Murat yerine baba ocağında kalarak mücadele eden Kendal"ı tercih etti seyirci. "Babamdan dayak yerken Murat araya girer babamı durdurabilirdi ama ben hiç araya girip Murat"ın dayak yemesine engel olamadım çünkü babam beni sevmezdi" sözleri ne kadar yaralı bir çocuk olduğunu gözler önüne serdi. Dayak yemek değildi mesele baba dayağını kabul lenmişti; anlaşıldığı kadarıyla baba da hak edeni pataklayarak çocuklar arasında ayırım yapmıyordu. Murat yapma baba dediğinde durması ama Kendal"ı dinlememesi, Kendal"ı yaralı çocuklar kulübünün üyesi yapıyordu.

Kadriye ananın gerçeği öğrendiğinde "oğlum, oğlumu neden öldürdün" sorusunun peşi sıra" ben nasıl bir anayım ki seni kardeş katili olabilecek kadar ihmal ettim" özeleştirisini yapması bu açıdan kıymetliydi. Hikayedeki konumu itibariyle olanlardan ve olacaklardan başkalarını suçlayan biri değil Kadriye ana, sorgulamayı kendini merkeze alarak yapıyor. Ben böyle bir şeyin olmasına nasıl müsaade ettim, neden engel olmadım cümleleri sıkça döküldü dudaklarından. Suçlamak yerine anlamaya çalıştı, anlattığı mesellerle kıssadan hisse alınmasına gayret etti.

Kendal"la Murat başlangıçta Kabil"le Habil hikayesi olarak başlasa da Murat"ın Baran meselesinde olduğu gibi masum olmaması, kurtulmasına rağmen ailesinin karşısına çıkmaması, acı çekmelerini uzaktan izlemesi, Kendal"dan intikam almak uğruna Kendal"ın yöntemlerini kullanması sebebiyle Kabil Kabil"e karşıya döndü hikaye. Yapımcısı tarafından açıklandığı üzere yeni sezonda üçüncü bölümde(önümüzdeki hafta) ölerek Karagül"e veda edecek Murat ve hikayede büyük bir boşluk oluşacak. Kendal kardeş katili damgasından kurtulacak, intikam almanın peşine düşecek bir kez daha. Ama öldü, ölmedi yaşıyor denilen Murat canlı bir şekilde çocukların karşısına çıktıktan sonra gerçekten öldüğünde yaşanacak travmaya nasıl bir çözüm bulacak senaristler merak etmemek elde değil. Karagül"de açığa çıkmayı bekleyen o kadar çok sır hesaplaşılacak o kadar çok şey var ki kimsenin travma yaşamaya enerjisi kalmıyor!

10 yıl önce
Kendal
Usta-Hoca omuz omuza Yeni Türkiye"ye
Kuklaları oynatan Derin Kuklacılar?
‘Susadım çeşmeye varmaz olaydım’
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…
Ankara’da vekâletler çekişmesi