|
Milyarderliğe giden yol internetten geçiyor

Türkiye''de 2,5 milyon işsiz var, bunun 800 bininin hiçbir mesleği yok.

''Her işi yaparım'' diyenlerin sayısı da 800 bin civarındaymış.

Bunlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik''in verdiği rakamlar.

Mesleksiz işsizlerin 600-700 bini halen İş-kur''un kurslarında meslek ediniyor

2.5 milyon işsiz demek, küresel ekonomik rekabetin acımasızca sürdüğü bir yüzyılda elindeki 2.5 milyon kullanılabilir silahı depoda tutmak demek.

2.5 milyon enerjiyi boşa harcamak demek.

2.5 milyon insanı tembelleştirmek, demek.

2.5 milyon insanı işe yaramaz hale getirmek, çöpe atmak demek.

2.5 milyon işsiz, yoksulluk, adaletsizlik demek,

2.5 milyon işsiz, piyasalarda durgunluk demek.

2.5 milyon işsiz cari açık demek.

Onlarca ülkenin toplam çalışan nüfusu kadar bir insanı atıl bırakmak demek.

Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ile yeni teşvik sisteminin kronikleşmiş işsizliğe ne kadar çare olacağını önümüzdeki süreçte göreceğiz.

*

Önceki gün Tarım Bakanı tarafından açıklanan hayvancılığa verilen destekler küçük aile hayvancılığını geliştirerek iş arayanları az da olsa azaltabilir .

Hayvancılığa desteği okul sütü projesi ile değerlendirirsek bu iki desteğin sektöre ciddi hareketlenme getireceğini söyleyebiliriz.

*

İş yapma şekliyle iş alanlarının hızla değiştiği günümüzde girişimcilerin önü açıldığında, onların neler yapabileceklerini internet dünyasında çok net görüyoruz.

UyumSoft Bilgi Sistemleri bu konuda yerli olarak güzel bir örnek.

Ar-Ge çalışmaları ile yazılım alanında önemli buluşlara imza atmış.

Başta komşu ülkeler olmak üzere, tüm dünyaya yazılım ihracatı gerçekleştiriyor.

Üniversite- sanayici işbirliği içerisinde olan Uyum- Soft''un, "UyumSoft ERP Programı" üniversitelerde ders aracı olarak kullanılıyor.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlediği eğitim seminerleriyle bine yakın kişiye istihdam sağlanmış.

Yerli bir yazılım firması olarak yazılım ve danışmanlık hizmeti veriyor.

*

İnternet dünyası da gençlerin neler yapabileceği konusunda çarpıcı örneklerle dolu.

Amerikan Fortune dergisi tarafından seçilen devrin en etkili 12 girişimcisine bakın dünyanın nereye doğru gittiğini görürsünüz.

Kimler var listede bakın; Apple''ın kurucusu Steve Jobs birinci. Microsoft''un kurucusu Bill Gates ikinci. Fred Smith (FedEx) üçüncü. Listede yer alan diğer isimler ise sırasıyla şöyle: "Jeff Bezos (Amazon), Larry Page ve Sergey Brin (Google), Howard Schultz (Starbucks), Mark Zuckerberg (Facebook), John Mackey (Whole Foods), Herb Kelleher (SouthWest Airlines), Narayana Murthy (Infosys), Sam Walton (Wal-mart Stores), Muhammed Yunus, Grameen Bank"

Bu listede küçük sermayelerle yoksullara özellikle bayanlara kendi işlerini kurmalarını sağlayan Muhammed Yunus''un olmasının da bir anlamı var.

O da şu; Gelecek dönem küçük de olsa kendi işini yapanların dönemi olacak.

*

Genç girişimcilerin neler yapabileceklerine en son örnek Mike Krieger ve Kevin Systrom adlı iki girişimci gençten geldi.

Stanford Üniversitesi mezunu iki arkadaş tarafından bir iPhone uygulaması olarak hayata geçirilen Instagram, Ekim 2010''da hayata geçti.

Instagram, 2011''in başlarında Benchmark Capital, Baseline Ventures, Lowercase Capital ve birkaç diğer yatırımcıdan aldığı katkılarda yedi milyon dolarlık bir değere ulaştı ve teknoloji şirketlerinin ilgisini çekmeye başladı. Instagram''ı ilk olarak 2011''de Twitter''ın almayı düşündüğü ancak Facebook''un atağa kalkarak öne geçtiği belirtiliyor.

Çalışan sayısı 15''i geçmeyen Instagram''ın kurucuları Mike Krieger ve Kevin Systrom, dün şirketlerini bir milyar dolar nakit karşılığında Facebook''a sattılar.

Dünya genelindeki üye sayısı 900 milyona yaklaşan Facebook kurucusu ve CEO''su Mark Zuckerberg''in kendisiyle aynı hizmetleri sunan rakip şirketlerin büyümesine olanak tanımak istemediği için bu satın almayı yaptığı söyleniyor.

*

İster "Büyük balık küçük balığı yuttu" deyin isterse " Girişimciliğin büyük başarısı" deyin, bu satış teknoloji dünyasında yer alan en küçük şirketlerin çok kısa zamanda ne kadar başarılı olabileceğinin belki de en iyi örneği.

Günün sözü: En çok bolluk getiren yağmur, alın teridir.
Cenap Şahabettin
٪d سنوات قبل
Milyarderliğe giden yol internetten geçiyor
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi
İğne ve çuvaldız…
İhracatta Türkiye
Hizmet sektöründeki enflasyon işleri zorlaştırıyor!
Tarihin sonu ve ABD üniversiteleri