|
Moro seferi...

MANİLA / FİLİPİNLER

Bir İHH ekibiyle birlikte Moro sorununun çözümü konusunda somut adımlar atmak üzere bir haftalık Moro seyahatindeyiz.

Ekibimiz dört kişiden oluşuyor. Diğer üç arkadaşımız milletvekili. Ekibimizde, şu ân İstanbul milletvekili olan, İlim Yayma Cemiyeti"nin her şeyi, değerli İsrafil Kışla Ağabey, Ardahan Ak Parti milletvekili, (CHP milletvekili Sırrı Atalay"ın torunu) profesör Orhan Atalay var. Önceki dönemde Konya milletvekilliği yapan, Moro sorununun çözümü konusunda çok emekleri geçen Hüsnü Tuna Bey de bir kaç gün sonra bize katılacak.

İHH adına Moro görüşmelerinin mimarı Hüseyin Oruç Bey de sık sık gidip geliyor buraya. Bunu da kaydetmem, kadirşinaslık olarak görülmeli.

Tabii 15 yıldır Filipinler"deki, özellikle de Moro"daki Müslümanların sorunlarıyla yakından ilgilenen Ömer Kesken kardeşimiz de bize burada İHH adına rehberlik edecek.

THY, MANİLA"YA DA UÇURSUN ARTIK!

Şu ân Filipinler"in başkenti Manila"dayız. Manila"dan önce Dubai"ye uğradık, oradan Manila"ya geçtik. Yaklaşık olarak 17 saatlik bir yolculuktan sonra Manila"ya akşam saatlerinde ulaştık.

Filipinler"le Türkiye arasında 5 saat fark var. O yüzden bir günü, gündüz yüzü görmeden geçirmiş olduk... Üstelik de havada...

Hâliyle çok yorulduk. Bunu özellikle yazıyorum; çünkü İstanbul"dan Manila"ya direkt uçuş yok. 4-5 yıl önce Endonezya"nın başkenti Cakarta"ya da, Malezya"nın başkenti Kuala Lumpur"a da direkt uçuşlar yoktu. Şimdi THY bu iki önemli başkente de doğrudan seferler düzenliyor. Malezya ve Endonezya"ya yaptığım 6 yıl önceki ilk seyahatte de çok yorulmuştuk. O zaman, Müslüman nüfusunun neredeyse yedide birinin yaşadığı bu topraklara neden THY uçak kaldırmaz, diye yazmıştım. Sonraki süreçte buralara uçuş başlattı THY.

TÜRKİYE-FİLİPİN İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Kısa zamanda Manila"ya da doğrudan seferler düzenlemesi şart THY"nin. Çünkü buralar, bizi bekliyor. Akşam Manila Büyükelçimiz Esra Cankorur Hanımefendi"nin verdiği davete katılan Filipinli milletvekilleri, Türkiye"nin Endonezya ve Malezya"yla olduğu kadar Filipinlerle de ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirmesini beklediklerini dile getirdiler.

Sözün özü, Filipinler, Türkiye"yi bekliyor. Aslında Türkiye, adım adım da olsa önemli adımlar atmaya başlamış buralarda. Yarın da bir TİKA ekibi, bazı okul, hastane açılışları yapmak üzere Manila"da olacakmış. O yüzden ilk adımı THY"nin atması gerekiyor: Ön alması ve Manila"ya doğrudan uçak seferlerini başlatması.

İlginç bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim burada: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı"yken THY"nin büyümesinde doğrudan belirleyici rolü olmuş bir kişiydi: Türkiye, Afrika"ya, Asya"ya açılım yaptığında, yatırımlar yapmaya başladığında, Davutoğlu, Türkiye"nin girdiği her yere THY"nin de girmesi, uçak seferleri düzenlemesi konusunda çaba göstermişti. Aynı şeyi, şimdi Başbakan"ken Manila"ya da yapacağını umuyorum Davutoğlu"nun.

İŞTE YENİ TÜRKİYE"NİN BÜYÜKELÇİSİ!

Manila"ya indiğimizde, Manila Büyükelçimiz Esra Cankorur Hanımefendi, bizi neredeyse uçağın merdivenlerinde karşıladı. Bütün ekibiyle güzel bir misafirperverlik örneği gösterdi. İHH"nın Filipinler temsilcisi sevgili Ömer kardeşim de büyükelçimizle birlikteydi. Bizimle yakından ilgilendi. Yarından (Pazar gününden) itibaren bütün yükümüzü o çekecek!

Açıkçası, gittiğim ülkelerdeki Türk büyükelçilerinden hep kaçtım, davetlerine mazeret beyan ederek katılmadım. Bir sahicilik, içtenlik arıyor insan. Bir de kendilerinden söz ettirmek için çalışan tuhaf büyükelçilerle karşılaştım çokça.

Fakat Esra Hanım, İran ve Yemen büyükelçilerimizden sonra ismini yazılarımda seve seve zikredeceğim üçüncü büyükelçimiz oluyor, ziyaret ettiğim ülkelerde karşılaştığımız.

Esra Hanım, bir Anadolu çocuğu. Hem birikimli, hâriciye kültürünü, âdâbını iyi özümsemiş biri hem de Yeni Türkiye"nin esprisini, ruhunu kavramış ve hakkıyla temsil etmek için çırpınan bir büyükelçi.

Esra Hanım"a gösterdiği ilgi ve ev sahipliğinden ve İHH"nın, diğer kuruluşlarımızın çalışmalarına verdiği yakın ve içten destekten ötürü teşekkür ediyorum.

ÇOĞUNLUĞU MÜSLÜMAN OLAN ÜLKE OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİREN TEK ÜLKE: FİLİPİNLER

Filipinler, önceleri çoğunluğu Müslüman olup da sonradan büyük ölçüde silbaştan Hıristiyanlaştırılan neredeyse tek önemli ülke!

İspanyollar, 16. yüzyılda Filipinleri işgal ettiklerinde, Filipinlerdeki Müslümanlara inanılmaz zulümler, işkenceler ve soykırımlar yapıyorlar. Müslümanların epey bir kısmı hayatını kaybediyor bu zulümler sonrasında, bir kısmı Güney"e (Moro bölgesine) hicret ediyor; bir kısmı da (çoğunluğu) zorla Hıristiyanlaştırılıyor Katolik İspanyol emperyalistler tarafından.

Müslümanlar, direniyor elbette. Ama burada yapayalnızlar, merkez İslâm coğrafyasından uzaklar. O yüzden bir yere kadar direnebiliyorlar. Ama direniyorlar. Öyle ki, ünlü seyyah Magellan"ı öldürüyorlar burada.

Şimdi yeni bir dönem başlıyor Filipinler"de. Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları Moro"nun çekirdeğini olduğu bölgede Müslümanlar her türlü haklarını almanın eşiğine gelmiş durumdalar.

Biz de İHH ekibi olarak bu çorbada bir tuzumuz olsun diye buradayız. İHH, Moro"yla ilgili görüşmelerde dört partner"den biri olarak gözlemci statüsüyle görüşmelere katkı veriyor.

Yarından itibaren yapacağımız görüşmelerimizi sizlerle paylaşacağım... Dualarınızı eksik etmeyin lütfen.

10 yıl önce
Moro seferi...
Bir Başka Mesele: Sistemi psikiyatr ve psikologlar bozdu
Niçin Diyanet
Bi şey yapmalı!
Hayallerin ötesinde yaşanan bir zaman dilimi
Zengin millet fakir devlet