|

1. Murat Türbesi yenileniyor

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Osmanlı padişahlarının türbelerini yenilemeyi sürdürüyor. Geçen yıl Orhangazi Türbesi'nin örtüsünü yenileyen Enstitü bu yıl da 1. Murat Hüdavendigar'ın türbesinin örtüsünü aslına uygun şekilde yenilemek için çalışmalara başladı.

İha
00:00 - 15/11/2011 Salı
Güncelleme: 17:09 - 15/11/2011 Salı
Yeni Şafak
1. Murat Türbesi yenileniyor
1. Murat Türbesi yenileniyor

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü, 1. Murat Hüdavendigar Türbesi'nin sanduka örtüsünü yenilemek için kolları sıvadı. Alanında uzman 8 kişilik ekip, sanduka örtüsünü 2012 yılının haziran ayına yetiştirmek için durmadan çalışıyor. Osmanlı Devleti'ne uzun yıllar başkentlik yapan Bursa'da, Osmanlı padişahlarının türbelerindeki sanduka örtüleri aslına uygun şekilde yeniden hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Orhangazi Türbesi'nin örtüsünü yenileyen Bursa Olgunlaşma Enstitüsü hocaları, bu yıl da 1. Murat Hüdavendigar'ın 12 metrekarelik sanduka örtüsünü değişmek için aylar öncesinden çalışmalarına başladı. Alanında uzman 8 kişilik ekip, özel malzemelerle işledikleri örtünün 2012 yılının haziran ayına yetişmesi için yoğun çaba gösteriyor. Ekiplerin çalışmasına eşlik eden Bursa Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Yaman, 2011 yılının şubat ayında çalışmalara başlandığını hatırlatarak, "Örtüyü aslına uygun bir şekilde işliyoruz. Bu sebeple özel malzemeler kullanıyoruz. Özel kumaşlar, simler, bu simlere uygun iplikler kullanıyoruz. Nisa Suresi'nin 80. ayetini, 'Peygamber'e itaat eden, Allah'a itaat etmiş olur', örtünün üzerine işleyeceğiz" dedi.


YILDIRIM BEYAZIT TÜRBESİ'NİN ÖRTÜSÜ DE YENİLENECEK

Daha önce de Orhangazi Türbesi'nin örtüsünü değiştirdiklerini ve çok olumlu eleştiriler aldıklarını ifade eden Yaman, 1. Murat Hüdavendigar Türbesi'nin örtüsünün tamamlanmasının ardından Yıldırım Beyazıt Türbesi'nin örtüsünün yenileceğini söyledi.

Bursa Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Bölüm Başkanı Güleser Sencar ise, yapılan işlemeleri vatandaşların da çok beğendiğini söyledi. Nakış Öğretmeni Hanife Işılar da, sürekli ekiplerin yanında bulunduğunu, çalışmalara kendisinin de katıldığını ifade etti.


12 yıl önce