|

600 yıllık tarihi Kayhan hamamı restore edilecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi 15. yüzyılda 2. Sultan Murad'ın veziri Koca Mehmed Paşa tarafından yaptırılan Kayhan Hamamı'nı restore ederek yeniden ayağa kaldıracak. Başkan Altepe, "Bursa'nın tanıtımında en çok Kayhan bölgesini kullanacaığız" dedi

Yeni Şafak
00:00 - 10/03/2010 Çarşamba
Güncelleme: 15:46 - 10/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
600 yıllık tarihi Kayhan hamamı restore edilecek
600 yıllık tarihi Kayhan hamamı restore edilecek

Bursa'da 15. yüzyılda 2. Sultan Murad'ın veziri Koca Mehmed Paşa tarafından yaptırılan Kayhan (Dülgerler) Hamamı, 600 yıl sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açılacak.

Koca Mehmed Paşa tarafından yaptırılan ve 70 yıl önce İsa Özhamarat tarafından satın alınan Kayhan Hamamı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek. Kayhan Hamamı'nı 10 yıllık kira karşılığından restore edecek olan Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapıyı bir yıl içerisinde hizmete açmayı planlıyor.

Kayhan Hamamı'nda belediye ile mülk sahipleri arasında yapılan protokolün imza törenine çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi yapının sosyal ve kültürel hayata kazandırılmasıyla ilgili projeyi başlattıklarını söyledi.


MEDENİYETLERİN BAŞKENTİ BURSA

Bursa'nın şanslı bir şehir ve medeniyetin başkenti olduğunu belirten Altepe, "Bursa'nın yaşanabilir bir kent olmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Tarih başkent kimliğinin ortaya konulması, kent ziynetlerinin ayağa kaldırılması için 6 yıldır büyük bir hamle yapıldı. Bizim için en önemli bölge Hanlar Bölgesi'dir. Burası için çalışmalarımız sürüyor. Özellikle anıtsal yapı, han, hamam ve medreselere yönelik projelerimiz dört koldan devam ediyor. Bursa'nın tanıtımında en çok Kayhan bölgesini kullanacağız. Bundan dolayı buraya önem veriyoruz. Kayhan Caddesi ve Kayhan sokaklarındaki iyileştirmeler sürüyor. Önümüzdeki günlerde TEKEL binasının da yıkılmasıyla burası tarihi görünümüne kavuşacak" dedi.


KÜLTÜREL HAYATA KAZANDIRILACAK

Tarihi yapıları gelecek kuşaklara ziynet olarak bırakmak istediklerini ifade eden Altepe, "Mülkiyet kime ait olursa olsun buraların Bursa'ya kazandırılması gerekiyor. Eserleri gerek kurumlardan tahsis yoluyla, gerekse belediye olarak yapıp yer sahiplerine vererek restore etti. Kayhan Hamamı için de farklı bir metot uyguladık. Tarihi hamamı kiralama yöntemiyle Özhamaratlar ailesinden aldık. Yaklaşık 10 yıl kira karşılığında restore edilecek. Buranın bir an evvel restorasyonuna başlatılması için çalışıyoruz. En geç bir yıl içerisinde burasının Bursa'nın sosyal ve kültürel hayatına katkısı olacak" diye konuştu.


PROTOKOL İMZALANDI

Tarihi hamamda sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacağını ifade eden Altepe, önemli olanın binaya güzellik katmak olduğunu söyledi. Özhamarat ailesi adına konuşan Selçuk Sözüçetin ise belediyeyle yaptıkları anlaşmanın tüm tarihi eserlerin korunmasında emsal olacağını belirtti. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile mülk sahibi İrfan Özhamarat arasında protokol imzalandı.


YANGINLARDA BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için 'Keresteciler Hamamı' olarak da anıldı.



14 yıl önce