|

86 yaşındaki Sefer Dayı'nın atmaca tutkusu sürüyor

Rize'de yaşanan atmaca meraklığı yaz mevsiminin sonuna yaklaşılmasıyla artmaya başladı. Ağustos ayının ortalarından sonra atmaca avına başlayan Rizelilerde bir tutku haline gelen atmaca avı eskiye nazaran biraz azalmış durumda.

Hasan Eyüpoğlu
00:00 - 3/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:46 - 3/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
86 yaşındaki Sefer Dayı'nın atmaca tutkusu sürüyor
86 yaşındaki Sefer Dayı'nın atmaca tutkusu sürüyor

Her şeye rağmen atmaca avıyla uğraşanların hevesi görülmeye değer. Bizde bu konuyu ele aldık ve eski atmacacılardan Sefer Civelek'in yanına çıktık. Sefer Dayı tam 86 yasında ama sağlığı yerinde ve sağlığını da atmacılığa borçlu olduğunu belirtiyor. Atmacığı spor olarak gördüğünü ifade eden Sefer Dayı, bu işi ölene kadarda yapacağını söylüyor.

Mesleğiyle ilgili bilgi veren Sefer Civelek, "Biz yağmur çamur demeden elimizde atmaca dağ taş gezeriz. Bir de bizi atmaca avcılığı sırasında göreceksin. Sabaha kadar uyumak yok. İyi bir atmaca tutmak için bütün zorluklara katlanıyoruz. Sonucunda yakalanan bir atmaca ile tüm yorgunluğumuz bitiyor. Yakalanan atmacanın bir sene eğitimini yapıyoruz. Bıldırcın avlamak için ayrı bir özellik lazım. Biz acemi çaylak atmacayı tüylek yapmak için bayağı uğraş veriyoruz. Son zamanlarda bu kültür de yok olmaya başladı. Gençler bu avcılığa sıcak bakmıyor. Aslında dağ başlarında stres atmak için en güzel dinlenme şekli budur" diye konuştu.

16 yıl önce