|

AB ülkeleri Türk yatırımcı peşinde

Romanya'nın Türkiye'deki İzmir Başkonsolosu Mircea Neta'nın girişimleriyle Balıkesir Ticaret Odası'nı ziyaret eden heyet, Türk işadmlarını ülkelerine yatırım yapmaya davet etti

İha
00:00 - 15/02/2007 Perşembe
Güncelleme: 15:37 - 15/02/2007 Perşembe
Yeni Şafak
AB ülkeleri Türk yatırımcı peşinde
AB ülkeleri Türk yatırımcı peşinde

Romanya, ülkesindeki ekonomiyi canlandırmak için Türkiye'deki temaslarına ağırlık verirken, Balıkesir'de gerçekleşen görüşmede, Türk işadamlarının bu ülkeye yatırım yapmaları istendi. Romanya hükümetini temsil eden resmi bir heyet Balıkesir'de temaslarda bulundu. Romanya'nın Türkiye'deki İzmir Başkonsolosu Mircea Neta'nın girişimleriyle Balıkesir Ticaret Odası'nda bir toplantı düzenlendi. Balıkesir'deki iş dünyasıyla gerçekleşen resmi temaslarda konuk heyette Romanya Yabancı Sermaye Yatırım Ajansı Genel Sekreteri Mr. Florin Vasilache, ajansın direktörü Mr. Sorin Vasilescu ile Romanya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nda görevli Mr. Mugur Popovici yer aldı. Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz ve yönetim kurulu ile bir toplantı yapan Romanya heyeti, BTO'dan Türk işadamlarını Romanya'da yatırıma yönlendirmelerini istedi.

Aynı zamanda Dünya Odalar Federasyon Başkanı olan Balıkesir Sanayi Odası (BSO) A. Rona Yırcalı da BTO'daki toplantıya katılarak Romanya heyetiyle temasta bulundu. Toplantının ardandan BTO üyelerine yaklaşık 1 saat süren bir sinevizyon izletildi. Konuşmaları Türkçe olarak tercüme edilen Romanya heyeti, AB üyesbi olan ülkelerinin özellikle ekonomisi hakkında işadamlarını bilgilendirdi. Burada bir konuşma yapan Romanya Başkonsolosu Mircea Neta, Türk sermayesini ülkelerinde görmek istediklerini anlattı. Daha sonra, Romanya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkilisi Popovici ile Yabancı Sermaye Yatırım Ajansı Genel Sekreteri Vasilache, Türk işadamlarını Romanya'daki yatırım imkanları ve şartları hakkında bilgilendirdi. Romanya'da küçük ve orta ölçekli bazda yatırım yapmış halde 9 bin 640 adet Türk şirketi bulunduğunu ve yabancı sermaye sıralamasında 11. olduğunu kaydeden konuk heyet, ülkelerindeki yabancı sermaye portföyünde Türkiye'nin ilk 10 ülke içinde olması gerektiğini, ülke olarak bu hedefi gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlattı. AB'nin özellikle sanayi bakımından en iyi ekonomiye sahip ülkelerinden olduklarını iddia eden Romanyalılar, yabancı yatırımcı için cazip bir ülke olduklarını öne sürerken, yüzde 19 olarak açıklanan KDV'leri ise yeterince cazip bulunmadı. İki ülke arasındaki ticari görüşmelerin her geçen gün daha da artacağı ve gelişerek devam edeceği belirtildi.

17 yıl önce