|

Afrika bakir bir pazar

Gaziantep Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu işbirliğiyle, Afrika ülkeleri ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek amacıyla 'Afrika'da İş Yapma Fırsatları' konulu bir seminer düzenledi. GTO Başkanı Aslan, “Afrika'da 53 ülke var ve bu ülkelerin büyük çoğunluğunun pazarları bakir. Bu ülkeler ne üretirseniz alabilecek durumda” dedi.

Aa
00:00 - 29/04/2011 Cuma
Güncelleme: 19:46 - 29/04/2011 Cuma
Yeni Şafak
Afrika bakir bir pazar
Afrika bakir bir pazar

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Afrika'da 53 ülke olduğunu ve bu ülkelerin büyük çoğunluğunun pazarlarının 'bakir' olduğunu bildirdi. Aslan, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle, Afrika ülkeleri ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek ve Gaziantep'teki firmaları Afrika ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek amacıyla 'Afrika'da İş Yapma Fırsatları' konulu bir seminerdeki açılış konuşmasında, Türkiye'nin özellikle 1983'ten sonra dünyaya açılım programı çerçevesinde çok ciddi mesafeler aldığını, küreselleşmenin bir anlamda ucundan yakaladığını belirtti.


'DÜNYAYA AÇILIM İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik konumuna bakıldığında özellikle yeni gelişen pazarlarla ilgili Avrupa ülkelerinden çok daha avantajlı olduğunun yadsınamaz bir gerçek olduğuna vurgulayan Aslan, şunları kaydetti: 'Bu çerçevede biz Gaziantep olarak Türkiye'nin bu önemi içerisinde çok daha önem arz eden bir il konumundayız. Özellikle bölgemizde komşularla ilişkilerin geliştirilmesi ve dünyaya açılım konusunda ciddi çaba içerisindeyiz. Günümüzde yeni gelişen pazarlar konusunda tüm dünyanın dikkatlerini üzerine toplamış bir kıta var. Bu kıta Afrika Kıtası. Gerek Türkiye gerekse Gaziantep, kuzey Afrika ülkeleriyle uzunca bir zamandır ticaret hacmini yükseltme çabası içerisinde. Kuzey Afrika'daki bazı ülkelerle çok yakın ilişkilerimiz var ama genele baktığımızda yeterli olmadığı görülmekte. Afrika'da 53 ülke var ve bu ülkelerin büyük çoğunluğunun pazarları bakir.'


DÜNYANIN 173 ÜLKESİYLE TİCARET YAPIYORUZ

Aslan, Türkiye'nin 2005 yılından itibaren Afrika pazarına girmek için ciddi çaba sarf etmeye başladığını, Gaziantep olarak kendilerinin de firmalarını Afrika pazarlarına girmeleri için bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Toplantının bu kapsamda düzenlendiğini, Gaziantep olarak şu anda dünyanın 173 ülkesiyle ticaret yaptıklarını ifade eden Aslan, şöyle devam etti: 'Ama Afrika'da ticaret yapmadığımız ülkeler var. Onun için de Gazianteplilerin genlerindeki girişimci ve müteşebbislik karakterlerini Afrika pazarlarına giriş konusunda kullanmalarını bekliyor ve istiyoruz. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu tip ülke tanıtım ve yönlendirme toplantılarına önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.'

Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın ise katılımcılara Türk firmalarına yönelik Afrika'daki iş olanaklarının yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkilerde karşılaşılan sorunlarla ilgili bir sunum yaptı. Taşkın, sunumunda Türk firmalarının yıllar yılı çeşitli sebeplerle Afrika pazarlarından uzak kaldığını ama günümüzde Türk işadamlarının ve firmalarının mutlaka Afrika pazarlarına yönelmesi gerektiğini ifade etti.

13 yıl önce