|

'Afrika'nın elmasını Türkler işlesin'

Afrika Dış Ticaret Zirvesi kapsamında Adana'ya gelen Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kasai Oriental kenti Valisi Alphonse Ngoyi Kasanji, pazaryerinde satılan elmaslarının Türkler tarafından değerlendirilerek satışa sunulmasından memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Aa
00:00 - 20/05/2008 Salı
Güncelleme: 17:51 - 20/05/2008 Salı
Yeni Şafak
'Afrika'nın elmasını Türkler işlesin'
'Afrika'nın elmasını Türkler işlesin'

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) organizasyonundaki "AGİD-Afrika Dış Ticaret Zirvesi" kapsamında, 70 kişilik heyetle Adana'ya geldi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kasai Oriental kenti Valisi Alphonse Ngoyi Kasanji, "Değerli elmaslar, bizim bakkallarımızda, pazar yerlerimizde satılıyor. Türkleri, bu imkanları değerlendirmek için ülkemize davet ediyoruz"dedi. Vali Kasanji, Adana'daki Çetinkaya mağazaları tarafından düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, Türk insanında Afrika sıcağını gördüklerini, bu nedenle, dost ve kardeş ülke olarak, Türklerle, ülkelerinin imkanlarını paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi. Valilik yaptığı yörenin, Kongo'nun en değerli elmas kaynaklarının bulunduğu yer olduğunu ifade eden Kasanji, "Değerli elmaslar, bizimbakkallarımızda, pazar yerlerimizde satılıyor. Türkleri, bu imkanlarıdeğerlendirmek için ülkemize davet ediyorum. Siz yeter ki gelin sizinleher yeri birlikte gezmeye hazırım. Bencillik yapmak istemiyorum, kendibölgemin yanı sıra Kongo'nun diğer kentlerini de gezmenizi öneriyorum.Birlikte yapılabilecek çok iş olduğunu düşünüyorum. Ben de vali olmadanönce iş adamıydım, Türkiye ve Kongo'nun halkı birbirlerine çok benziyor,biz iyi anlaşırız" diye konuştu.


'ADANA POTANSİYELİ OLAN BİR İL'

Kasanji, Kongo'nun, savaştan çıkmış bir ülke olduğunu, son iki yıldırtoparlanmaya çalıştığını, bu süreçte Türkiye'nin deneyimlerininkendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Bizleri yalnız bırakmayın" çağrısı yaptı. Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ise Adana'nın Türkiye'nin beşinci büyük kenti olduğunu, gerek tarım ürünleri gerek tekstilde Türkiye'nin önde gelen kentleri arasında yer aldığını bildirdi. Aksoy, Adana'nın bulunduğu coğrafi konum, deniz, kara yolu, demir yoluve hava yolu imkanlarının yanı sıra önemli bir bağlantı noktasındabulunduğuna dikkati çekti. AGİD Başkanı Ahmet Coşkun da Afrika Dış Ticaret Zirvesi'nin bu organizasyonla kalmayaceğını, başlayan sıcak dostluğun ticarete deyansıyacağını kaydetti. İşadamı Niyazi Çetinkaya ise "Günde 3-4 bin gömlek üretiyor ve bunu Türkiye'nin İstanbul başta olmak üzereçeşitli illerinde bulunan mağazalarında satıyoruz. Biz sizden aldığımızsıcak dostlukla Kongo'da da gömlek fabrikası kurabiliriz" dedi. Aralarında bir valinin yanı sıra senatör, vali yardımcısı ve işadamlarının da bulunduğu Kongo heyeti, Türk iş adamlarıyla ikiligörüşmeler yaptıktan sonra Adana'dan ayrıldı.


16 yıl önce