|

Afrika'nın Singapuru İzmirli yatırımcıyı bekliyor

28 kişilik İTO heyeti, Afrika ülkelerinden Benin''e düzenlediği iş ve inceleme gezisini THY'nin ilk seferi ile gerçekleştirdi. Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi, hızla büyüyen Benin''in Afrika''nın Singapur''u olabileceğini belirterek, ''İzmir'den yatırım için ilk gelenler sizlersiniz, fırsatları değerlendirin'' dedi.

İha
00:00 - 28/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:47 - 28/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Afrika'nın Singapuru İzmirli yatırımcıyı bekliyor
Afrika'nın Singapuru İzmirli yatırımcıyı bekliyor

İzmir Ticaret Odası, Afrika ülkelerinden Benin''e 28 kişilik bir heyet ile iş ve inceleme gezisi düzenledi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri Mert Pala ve Ali Yılmaz''dan oluşan İTO Heyeti, İstanbul''dan Benin''in Cotonou Kenti''ne düzenlenen ilk Türk Hava Yolları Seferi ile Benin''e gitti. Resmi görüşmeler kapsamında, Benin''de 2. Türkiye Benin iş Forumu düzenlendi. Foruma, Benin tarafından 7 bakan ile çok sayıda işadamı katılırken, Benin hakkında verilen bilgilerin ardından iki ülke işadamları arasında görüşmeler yapıldı. Beninli işadamları, İTO üyeleri ile yapılan ikili görüşmelere büyük ilgi gösterdi. Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi de, İTO heyetini Cumhurbaşkanlığı sarayında kabul etti. İki saate yakın süren görüşmede Yayi, İTO üyelerine, ''Kendinizi ülkenizde kabul edin. Çünkü Türkiye ile ölene kadar bitmeyecek bir dostluğumuz var'' dedi.

DOSTLUK İÇİN SOMUT ADIMLAR

Benin''e uluslararası piyasada duyulan güvenin istikrar nedeniyle arttığını belirten Yayi, büyümeyi ve refahı hızlandırmak için pek çok kamu ve özel sektör yatırım projesi hazırladıklarını söyledi. Bunların içinde liman, havalimanı, baraj, turizm tesisleri gibi büyük altyapı yatırımları da olduğunu söyleyen Yayi, ''Benin 350 milyon nüfuslu Batı Afrika pazarına tam giriş noktasında. Afrika'nın Singapuru olmak istiyoruz. Bunu sizinle başarmak istiyoruz. Petrolden altına çok büyük zenginliklerimiz var. Artık dostluğumuzu takip eden somut adımlar görmek istiyoruz.'' diye konuştu.

'DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ'

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı konuşmada, Oda olarak Afrika ile uzun yıllardır yakın ilişki içinde olduklarını, üst düzey ziyaretler ile bu ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Benin''in altyapı yatırımlarını tamamlaması halinde çok rahatlıkla Afrika''nın Singapur''u olabileceğini belirten Demirtaş, ''Biz bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Serbest Bölgenizi ziyaret edeceğiz, nasıl geliştirebileceğimize bakacağız. Bu konuda büyük deneyimlerimiz var. Deneyimlerimizi paylaşmak, size destek olmak, birlikte zenginleşmek için Benin''e geldik'' dedi.


10 yıl önce