|

Akdamar Adası aydınlığa kavuştu

DAKA tarafından hazırlanan 'Akdamar Adası Solar PV' projesi ile Van Gölü'ndeki Akdamar adası'nın ışıklandırılması yapıldı. Açılış töreni için Akdamar Adası'na gelen davetlilere Van Valiliği ve DAKA iş birliğiyle iftar yemeği verildi.

Aa
00:00 - 3/09/2010 Cuma
Güncelleme: 11:02 - 3/09/2010 Cuma
Yeni Şafak
Akdamar Adası aydınlığa kavuştu
Akdamar Adası aydınlığa kavuştu

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilen "Akdamar Adası Solar PV" projesi ile Van Gölü'ndeki Akdamar Kilisesi ışıklandırıldı. 25 yıllık ömrü olan güneş enerjisi sistemiyle adanın 24 saatlik enerji ihtiyacı üretilecek. Aynı zamanda kurulan güneş enerjisi sistemi içindeki akü kapasitesi ile adanın yaklaşık 3 günlük enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Daha önce adanın enerji ihtiyacı jeneratörler aracılığı ile sağlanıyor ve bu devlete yıllık 50 bin TL'ye mal oluyordu. Yeni sistemin devreye girmesiyle devlet yıllık 50 bin TL maliyetten kurtarıldı.

DAKA'nın hazırladığı proje çerçevesinde 150 bin TL harcanarak yaptırılan güneş enerjisi istasyonunun açılışı için adada tören düzenlendi. Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nın ışıklandırılması amacıyla düzenlenen tören öncesinde Van Valiliği ve DAKA iş birliğiyle Akdamar Adası iskelesine yanaşan tekneler ile iskelede davetlilere iftar yemeği verildi.


'ÖNEMLİ BİR ADIM ATILACAK'

İftarın ardından Akdamar Anıt Müzesi önünde düzenlenen törende konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylül'de 100 yıl sonra ilk kez bir ayin icra edileceğini ifade ederek, "Ayinin yapılması ile din ve vicdan özgürlüğü konusunda önemli bir adım atmış olacağız" dedi. Van'ın, arazi yapısı ve güneşli gün sayısı açısından Türkiye'nin en verimli ili olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: "Bundan dolayı biz yerli ve yabancı yatırımcıları Van'a bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde Van'da en çok konuşulacak konulardan birisi güneş enerjisi olacak ve güneş enerjisinde yapılacak yatırımlarla hem Van, hem de bölge ekonomik yönden bugüne kadar yakalayamadığı ışığı yakalayacaktır."


'DOSTLUK İÇİNDE AĞIRLANACAKLAR'

Akdamar Anıt Müzesi'nde 19 Eylül'de ayin yapılacağını hatırlatan Karaloğlu, şöyle devam etti: "Hepinizin bildiği gibi 19 Eylül günü yüzyıl aradan sonra adada bir ayin icra edilecek. Tarihte komşumuz olan, dost ve kardeşlik içinde yaşadığımız Ermeni vatandaşlarımızı, geçmişte olduğu gibi kardeşlik ve dostluk içerisinde ağırlayacağız."

Törene Hakkari Valisi Muammer Türker, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ak Parti Van Milletvekili Kerem Altun, Van Vali Yardımcıları Hüseyin Demirbaş ve Meral Demirbaş, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

14 yıl önce