|

Akdeniz Üniversitesi'nin gözü uzayın fırsatlarında

Akdeniz Üniversitesi Teknokenti ile uzay teknolojileri firması AMOS arasında işbirliği antlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, AMOS ve teknokent ortak bir teleskop üretecek ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde birlikte çalışacak. Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, "Geleceğe hükmetmek istiyorsak mutlaka uzayın tüm fırsatlarından faydalanmalıyız" dedi.

İha
00:00 - 25/05/2012 Cuma
Güncelleme: 18:46 - 25/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
Akdeniz Üniversitesi'nin gözü uzayın fırsatlarında
Akdeniz Üniversitesi'nin gözü uzayın fırsatlarında

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti ile uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından Belçikalı AMOS şirketi işbirliği antlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, AMOS ve Teknokent ortak bir teleskop üretecek ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde birlikte çalışacak. Bir metrelik teleskop yapım çalışmalarının ise başladığı bildirildi. 29 Mart 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abdullah Aziz Ergin ve Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç.Dr. Mustafa Helvacı'nın Belçika'ya yaptığı ziyaret sonunda ortaya çıkan anlaşmayla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. AÜ Senato Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Advanced Mechanıcal And Optıcal Systems(AMOS) Ceo'su Claude Jamer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Antalya Teknokent A.Ş Genel Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Chisoqne Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Jean Pier ve AÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Bakış katıldı.


UZAYIN TÜM İMKANLARINDAN YARARLANILMALI

AMOS ile birlikte yurt içi ve yurt dışı ihalelerine birlikte katılacaklarını vurgulayan Rektör Kurtcephe, "Geleceğe hükmetmek istiyorsak mutlaka uzaya giden, uzayın tüm imkan ve fırsatlarından faydalanan bir ülke olmamız lazım. AMOS ile ortaklığımız bu yönden çok stratejik bir öneme sahip." dedi.


TELESKOP ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Rektör Kurtcephe de, teleskop üretimiyle ilgili çalışmaların başladığını ifade ederek şunları söyledi: "Türkiye'yi ana üretim merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Üretim burada yapılıp hem Türkiye iç pazarına hem de dış pazara burada üretilecek. Hem teleskop hem de diğer parçaların üretimini burada pazarlayıp, buradan piyasaya sürmek istiyoruz. Bir metrelik teleskopu üretme çalışmalarına bir an önce başlamak istiyoruz. Zamanın önemli olduğunun farkındayız."


TEMASLAR MEYVE VERDİ

Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı da, en büyük hayallerinden birinin Antalya'nın sadece turizm ve tarımıyla değil aynı zamanda teknolojisiyle de anılması olduğuna dikkati çekti. Bu hedefe yönelik alt yapı çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Helvacı,"Biz bunun teknoloji alanında da devam etmek niyetiyle, uzay konusunda dünyada isim yapmış, yüksek teknolojiye sahip, pazarın önemli oyuncularından olan şirketlerle temas kurduk. Bunlar meyvesini vermeye başladı" diye konuştu. Yrd. Doç Dr. Helvacı AMOS'un Teknokette bugün itibari ile ayna kaplama tesislerini kurmaya başladığını da sözlerine ekledi.


İMZALAR ATILDI

Konuşmaların ardından AÜ ve AMOS şirketi yetkileri arasında uzay alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmada, teleskop üretimi ve uydu optik sitemleri geliştirilmesi konusunda Antalya Teknoket A.Ş bünyesinde ortak tesis kurulması, 80 santimetrelik bir teleskopun üretilmesi, ortak Ar-Ge alt yapısının kurulması, mühendis akademisyen ve stajer öğrenci değişimi ve personel eğitimi konularını kapsıyor.

12 yıl önce