|

Aman Nazarköy'e 'nazar' değmesin

Kemalpaşa'ya bağlı Nazarköy'de üretilen ve köy kadınlarının tasarımıyla takıya dönüştürülen nazar boncukları, pazarlanacak. Kaymakam Topal, “Fason üretim yapmak istemiyoruz. Burada tasarımı yapılsın, pazarı oluşsun. Böyle olursa nazar boncuğu hem köye hem ilçeye daha fazla katkı sağlayacak" dedi.

Aa
00:00 - 22/08/2009 Cumartesi
Güncelleme: 16:37 - 22/08/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Aman Nazarköy'e 'nazar' değmesin
Aman Nazarköy'e 'nazar' değmesin

İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy'de üretilen ve köy kadınlarının tasarımıyla takıya dönüştürülen nazar boncukları, yine köy kadınları tarafından pazarlanacak. Köydeki ocaklarda ve atölyelerde erkekler tarafından ateş karşısında, camdan üretilen nazar boncukları, Kaymakamlığın açtığı takı tasarım kurslarına devam eden kadınlar tarafından takıya dönüştürülüyor. Köyde, Kaymakamlık, İl Özel İdaresi ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde yapılan tesisinin bir tarafında boncuk imalatı yapılırken, bir tarafta satış, bir tarafta da yöreye özgü ayran ve gözlemenin tadına bakılabilecek kafeterya bulunuyor. Gelen ziyaretçiler tesiste nazar boncuğu yapımının tüm aşamalarını izleyebiliyor.

Kaymakam Yüksel Topal, yaptığı açıklamada, nazar boncuğunu ilk yapılış yerinin Menderes ilçesine bağlı Görece beldesi olmasına rağmen, Nazarköy'ün de bu çalışmalar neticesinde ayakta tutulmaya çalışıldığını belirtti. Topal, geçmişten bu yana nazar boncuğuyla ilgili bazı çalışmalar yapıldığını, göreve geldikten sonra bu çalışmaları nasıl ileriye götüreceklerine ilişkin bazı programlar hazırladıklarını ifade etti.


MARKA TESCİLİ İSTİYORLAR

Tesisin mevcut haliyle canlanmasının yetmeyeceğini düşündüklerini dile getiren Topal, şunları söyledi: 'Ocaktan itibaren köy meydanıyla birlikte ele almak lazım konuyu. Belki tasarım kısmını da geliştirmek lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Gümüş ile boncuğu zenginleştirmek istiyoruz. İmalatı her ne kadar erkekler yapıyor olsa da işin asıl sahibi hanımlar. Onlar takı tasarımı ve satışıyla ilgileniyor. İlk etapta İngilizce kursu açtık. Şimdi boncuk satış reyonlarında çalışacak kadınlara İngilizce kursu vereceğiz. Ocaktan boncuğu çıkarıp fason üretim yapmak istemiyoruz. Burada katma değer yaratılsın. Burada tasarımı yapılsın, pazarı oluşsun. Böyle olursa nazar boncuğu hem köye hem ilçeye daha fazla katkı sağlayacak. Marka tescil ile ilgili çalışmalarımız da var. Kadınlarımızın da nazar boncuğu ve Nazarköy ile ilgili bir internet sitesi oluşturulması talepleri var.'


ÇİN BONCUĞU DARBE VURUYOR

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da ilçe merkezinde nazar boncuğuna yönelik satış yapılabilecek bir yer oluşturma çalışması olduğunu belirterek, bunun ilçe turizminin geliştirilmesine katık sağlayacağını ifade etti.

Köy Muhtarı Mehmet Yiğit ise köyde geçmiş yıllarda 15 ocak bulunmasına rağmen, Çin'den gelen boncukların kendilerini çok etkilediğini, şu anda 10 ocağın çalıştığını anlattı. Yiğit, 10 ocakta 5'er kişiden toplam 50 kişinin çalıştığını, 20 kadının da takı tasarımı ve satışıyla ilgilendiğini, ortalama 80 kişinin bu işten ekmek yediğini söyledi.


15 yıl önce