|

Amasra, mavi turlara açılıyor

Amasra rıhtımı, büyük yolcu gemilerinin yanaşabilmesi için yeniden düzenleniyor. Bu yaz sonu başlanacak ve 8 milyon YTL'ye tamamlanacak projeyle Fransa ve ABD'den gelecek dev yolcu gemileri Amasra rıhtımına demir atabilecek.

Aa
00:00 - 24/04/2008 Perşembe
Güncelleme: 17:35 - 24/04/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Amasra, mavi turlara açılıyor
Amasra, mavi turlara açılıyor

Fransa ve ABD'den büyük yolcu gemileriyle Bartın'ın Amasra ilçesine turist gelmesine imkan sağlayacak yolcu rıhtımının yapımına bu yaz sonu başlanacağı açıklandı.

Amasra'nın 4 bin yıllık tarihi zenginliğinin turistlerin ilgisini çektiğini belirten Belediye Başkanı Ali Yıldırım, turizm acentelerinin talebi doğrultusunda Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu ve imarla ilgili izinlerinin aldıktan sonra liman mevkisine yapacakları rıhtımı 6 ayda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Yaklaşık 155 metre uzunluğunda olacak rıhtımın turizm açısından önemli girdi sağlayacağını anlatan Yıldırım, "Amasra doğa güzelliklerinin ve tarihi mirasının yanı sıra mutfak kültürüyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 8 milyon YTL'lik proje kısa zamanda hayata geçirilerek ilçemizin turizm çehresini değiştirecektir. Şu anda ihale aşamasına gelindi. Proje için 800 bin YTL ödenek de ayrıldı. Karadeniz'in mavi turlardan yararlanabilecek en önemli merkezi olmayı hedefliyoruz. Acenteler, Fransa ve ABD gibi ülkelerden yılda en az 20 civarında gemiyi ilçeyegetirecektir. Bu konudaki gerekli görüşmeler tamamlandı." dedi. Yıldırım, denizden gemiyle gelen turistlerin gezdikleri bölgelere önemli maddi katkılar sağladığını, Amasra'nın da bundan yeterli payı alabilecek turizm potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.


AMASRA'DA TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLANACAK

İlçede turizm çeşitliliğinin sağlanması için Amasra Belediye Başkanlığının müracaatı doğrultusunda Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğünün projelendirdiği yolcu rıhtımı yapılacak. Rıhtımın inşaatına yaz mevsimi sonlarında başlanarak kısa sürede tamamlanması, yılda en az 20 yolcu gemisinin Amasra'ya gelmesi planlanıyor.-


4 BİN YILLIK TARİH

1,5 kilometre uzunluğundaki Amasra Plajında deniz, kum ve güneşten yararlanma fırsatı bulan turistler, müzede sergilenen 4 bin yıllık tarihi miras da ilgi çekiyor. Son yıllarda ortaya çıkartılan tarihi kale üzerindeki armalar, kilise ve bedesten Amasra'nın güzelliğine güzellik katıyor. Gaius Julius Aguilla tarafından MS 41-54 yıllarında Roma yol ağının parçası olarak imparator anısına yaptırılan Kuşkayası Yol Anıtı'nın yanısıra ilçenin koyları, tertemiz kumu, az dalgalı suları ve yeşilin hertonunu denizin mavisiyle bütünleştiren doğası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Amasra, güneş, kum ve deniz üçlüsüne kültürü de ekleyen Karadeniz'in önemli turistik alanları arasında yer alıyor.



16 yıl önce