|

Anadolu Romanov ırkı koyun üretiliyor

Vali Sebahattin Öztürk Anadolu Romanov koyun tesisini gezerek tesis yetkililerinden bilgi aldı. Vali Öztürk, "Bu tür tesisler bilginin akçeye dönüştüğü yerlerdir" dedi.

Cemal Demircioğul
00:00 - 21/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:27 - 21/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Anadolu Romanov ırkı koyun üretiliyor
Anadolu Romanov ırkı koyun üretiliyor

Erzurum'da 16 ay önce açılan koyun çiftliğinde Anadolu Romanov cinsi koyun üretimi yapılıyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Emsen ve Paraguaylı Dr. Carlos Gimenez tarafından ortak kurulan çiftliği gezen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve AK Parti İl Başkanı Murat Kılıçoğlu tesislerdeki çalışmalar hakkında bilgiler aldılar. Vali Sebahattin Öztürk ve İl Başkanı Kılıçoğlu'na detaylı bilgiler aktaran İşletme Sahibi Doç Dr. Ebru Emsen, Üniversite bünyesinde yapılan bilimsel çalışmaların burada uygulamaya geçirildiğini söyledi. Yapılan çalışmalarla yurt dışından getirilen embriyoların yerli ve kültür ırkı koyunlara transfer edildiğini ifade eden Emsen bu yolla Anadolu Romanov ırkı koyun elde ettiklerini belirtti. 16 ay önce kiralama yöntemiyle tesisi açtıklarını da kaydeden Doç Dr. Emsen, şu an tesiste Ak Karaman, Mor Karaman, Kıvırcık, Sakız, Dağlıç, Kangal ve İvesi gibi yerli ırk, Romanov, Şanole ve Soffok cinsi de yabancı ırk olmak üzere toplam iki bin adet koyun bulunduğunu ve yapılan melezleştirme ile de 30 adet Anadolu Romanov cinsi koyun elde ettiklerini söyledi.

Embriyo tankı başında da bilgi veren Emsen, Kanada'dan Embriyo ithal ettiklerini vurguladı.


'ALANDA YAPILAN UYGULAMALAR BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR'

İki bilim adamının bilimsel çalışmalarının sahada uygulamaya koymalarının çok güzel bir girişim olduğunu söyleyen Vali Sebahattin Öztürk ise tesisi, bilginin akçeye dönüştüğü yer olarak niteledi. Üniversitede yapılan çalışmaların pratiğe dönüştürülmesi gerektiğinin de altını çizen Vali Öztürk alanda yapılan uygulamaların başarılı olduğunu belirtti.


ROMANOV IRKI KOYUNUN ÖZELLİKLERİ:

Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55-80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır. 3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk sağlamaktadır. Yılda iki kez gebe kalmaktadır. Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır. Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg'dır. Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80 kg. Dişilerde 40-50 kg civarındadır. 8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg'dır.

Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar. Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.


14 yıl önce