|

'Avrupa'nın tarihi, Çorum'da başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Kültür Yolları Çalıştayı'nın ikincisi Çorum'da yapıldı. Avrupa tarihinin Çorum'da başladığını söyleyen AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kültür yolları noktasında dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olacağını söyledi.

İha
00:00 - 5/02/2012 Pazar
Güncelleme: 17:37 - 5/02/2012 Pazar
Yeni Şafak
'Avrupa'nın tarihi, Çorum'da başladı
'Avrupa'nın tarihi, Çorum'da başladı

Kültür Yolu Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro, Avrupa tarihinin Çorum'da başladığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kültür Yolları Çalıştayı" Çorum'da yapıldı. Müzede yapılan çalıştaya Vali Nurullah Çakır, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Kültür Yolu AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro, UNESCO Kültür Rotaları Komite Başkanı Mehmet Kalpaklı, Bilkent Üniversitesi'nden Orhan Hallik, AB Delegasyonu Temsilcisi Seda Erden, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sema Marangoz ve uzmanlar katıldı. İki oturum halinde yapılan çalıştayın ilk bölümünde "Kültür Yollarının Avrupa Konseyi Kültür Yolları ile Entegrasyanu" ele alınırken, ikinci bölümde ise "Kültür Yolları alanında proje çalışmaları, fon kaynakları ve AB projeleri" ele alındı.


'KÜLTÜR YOLU TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ'

Kültür Yolu AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro, Hitit medeniyete başkentlik yapan Çorum'un sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın hem Türkiye hem de dünya açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür yollarının medeniyet yolu olduğunu dile getiren Dalessandro, insanların bir araya gelmesinde ve kaynaşmasında geçmişi tanımalarında kültür yollarının önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Avrupa tarihinin Çorum'da başladığını söyleyen Dalessandro, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kültür yolları noktasında dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olacağını sözlerine ekledi.


'ÇORUM İLKLERİN YAŞANDIĞI BİR İL'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan ise, "Çorum, Anadolu coğrafyasında ilklerin yaşandığı bir il. Hitit medeniyetine başkentlik yaptı. Anadolu'daki Hitit uygarlığı, Avrupa'da Roma imparatorluğuyla aynı dönemde yaşadığı için dikkatleri ayrıca çekiyor. Bir bakıma Çorum'u bilmek Anadolu'yu bilmektir. Çorum'u bilmek kültür yollarını bilmek demektir. Tarihi çok eskilere dayanan bir rota olan kültür yollarının çalışmalarına geçen dönem başladık. Bununla ilgili stratejiler belirledik. Bu çalıştay da yol ve yöntem belirlenmesi açısından bize rehber olacak. Sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmada kültür yolları büyük avantajdır. Anadolu bunda en zengin bölge. Bizim ülke olarak Anadolu'daki bu varlıklara sahip çıkmamız dünya medeniyetleri için bir sorumluluğumuzdur. Varlıklarımızı geleceğe aktarmakla mükellefiz. Bu tarihi misyonu gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Vali Nurullah Çakır, kültür yolları projesinin sadece Çorum için değil, insanlık açısından da önemli olduğunu kaydetti.


12 yıl önce