|

Avusturya'dan işbirliği teklifi

Avusturya'nın Türkiye Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer ve Ticari Ateşesi Dr. Christian Maier Samsun'da incelemelerde bulundu. Avusturya'nın Türkiye ile ilişkilerinin Osmanlı'ya kadar dayandığını hatırlatan Büyükelçi Dr. Heidemaria Gürer, Karadenizli iş adamları ile işbirliğine hazır olduklarını ifade etti

Adnan Bahadır
00:00 - 28/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 15:44 - 28/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Avusturya'dan işbirliği teklifi
Avusturya'dan işbirliği teklifi

Karadeniz Bölgesi ile Avusturya arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla Samsun'a gelen Avusturya Türkiye Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer ve Avusturya Ticari Ateşesi Dr. Christian Maier, KASİF tarafından yürütülen, AB ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenen Dış Ticaret ve Proje Uzmanı Yetiştirme Kursu Projesini de ziyaret etti. Ziyaretin ardından KASİF ve KASİAD'ın birlikte organize ettiği Avusturya Ülke Tanıtım Toplantısına katılan Büyükelçi Gürer ve Ticari Ateşe Maier, işadamlarına ve kursiyerlere Avusturya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi ve Türk işadamlarını Avusturya pazarında bekleyen fırsatlar hakkında bilgi verdi. Avusturya'nın Türkiye ile ilişkilerinin Osmanlı'ya kadar dayandığını hatırlatan Gürer, Karadenizli iş adamları ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.


İŞADAMLARININ ÇOĞU KARADENİZLİ

Türkiye ile Avusturya'nın iklimsel bakımdan da benzer özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Gürer, "Türkiye ile ekonomik ve kültürel ilişkilerine gelişmesine büyük önem veriyoruz. Karadeniz'in iklim koşullarının Avusturya iklimi ile benzer özellik gösteriyor. Bu yönü ile alternatif turizm özellikle yayla turizm tecrübelerini Karadenizli işadamları ile paylaşmaya hazırız" dedi.

Avusturya'da yaklaşık olarak 300 bin Türk yaşadığını ve bunun çoğunluğunu Karadenizli işadamlarının oluşturduğunu kaydeden Gürer, "Türkiye ile olan tarihi bağlarımız Osmanlı'ya dayanmaktadır. Osmanlı döneminde Anadolu'da 24 adet, Samsun'da da bir adet büyükelçiliğimiz bulunmaktaydı. Büyükelçiliğin bulunduğu binayı restore etmek istiyoruz" diye konuştu. Maier de işadamlarına ve kursiyerlere Avusturya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi ve Türk işadamlarını Avusturya pazarında bekleyen fırsatlar hakkında bilgi verdi.


TİCARET HACMİ 2 MİLYAR DOLAR

Türkiye ve Avusturya'nın ekonomik ve ticari alanlarda uzun yıllardır süren bir beraberlikleri olduğunu ifade eden KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara taşındığını söyledi. Hacıkerimoğlu, "2 milyar dolarlık ticaret hacmi, her iki ülkenin 200 milyar doların üzerindeki dış ticaret hacmi içinde asla yeterli değildir. Aslında bu durum bizim için büyük bir fırsattır. Demek ki birbirimizle ticaret yapacak çok fazla mal ve hizmete sahibiz" dedi. Küreselleşen dünyada Samsun'un önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Hacıkerimoğlu, Samsun'un en önemli üstünlüğünün hiç kuşkusuz coğrafi konumundan ve lojistik üstünlüğünden kaynaklandığını dile getirdi. Samsun sahip olduğu hava, kara, denizyolu ve demiryolu ağıyla ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkasya'ya yakınlığı ile stratejik olarak önemli bir yerde olduğunun altını çizen Hacıkerimoğlu, şunları söyledi; "Bu nedenle özellikle, BDT ülkeleri ve Karadeniz Havzası'na açılmak isteyen Avusturyalı firmalarla işbirliği yapabileceğimizi belirtmek istiyorum. Dünyada 200 milyar dolarlık pastaya sahip tıbbi cihaz sektöründe, uzun vadede 5 milyar dolarlık pay almamız asla bir hayal değildir. Mobilya imalatçılığı sektöründe de ciddi bir potansiyele sahibiz."



15 yıl önce