|

Bal Festivali'nde Türk-Alman dostluğu

Pülümür'de Münih Belediye Başkanı adına yaptırılan Kültür Merkezi'nin açılışının yapıldığı 14. Pülümür Geleneksel Bal Festivali, yurtdışından gelen konuklarını ağırladı.

Güray Gökhan Taş
00:00 - 21/08/2007 الثلاثاء
Güncelleme: 19:02 - 21/08/2007 الثلاثاء
Yeni Şafak
Bal Festivali'nde Türk-Alman dostluğu
Bal Festivali'nde Türk-Alman dostluğu

Almanya'nın Münih kentinden yetkililerin de katıldığı 14. Pülümür Geleneksel Bal Festivali ilginç görüntülere sahne oldu.

Münih Belediye Başkanı adına yaptırılan Kültür Merkezi'nin açılışının yapıldığı festivale Tunceli'nin en eski festivali olan 14. Pülümür Geleneksel Bal Festivali, yurtdışından gelen konuklarını ağırladı. Festival, sabah saatlerinde Arap Kızı Dağı'na 6 kız ve 10 erkek yarışmacının katıldığı tırmanışla başladı. Ardından 2005 festivalinde Pülümürlü gurbetçi Ali Kılıç ve Münih Belediye Başkanı Christian Ude tarafından temeli atılan Christian Ude Kültür Merkezi'nin ve festivalin açılışı yapıldı.

Açılışa Başkan Ude ve eşi Edith Welder, Almanya Posta İdaresi Müdürü Werner Seheller, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Sebastian Fischer, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Pülümür Kaymakamı Alper Balcı, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, Tunceli'nin ilçe belediye başkanları ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Yabancı konukların çokluğu sebebiyle festival anonsları Türkçe, Almanca ve İngilizce yapıldı. Kültür Merkezi'nin kurdelesini Ude ve eşi Welder, Werner Seheller, Sebastian Fischer birlikte kesti. Kurdele kesimi sırasında kısa bir konuşma yapan Münih Belediye Başkanı Chrıstıan Ude, memleketinde kendisi adına yapılan hiçbir tesis olmadığını, Pülümür'de böyle bir tesise adının verildiğini söylediğinde insanların inanmadığını belirterek, "Bu yüzden resimleri çekip arkadaşlarıma göstereceğim. Benim isteğim inşaatın yapımından açılışına kadar sürdürülen dayanışmanın, bundan sonra da bu çatı altında sürdürülmesidir. Buraya olan katkım küçük de olsa bundan sonra da devam edecek. Almanya ve Türkiye'de basın ve karşılaştığım yöneticiler ve arkadaşlarım, Pülümür'le olan bu diyalogumun, bu ilişkimin neden kaynaklandığını, nasıl devam edeceğini sordu? Görüyorum ki bu ilişki devam edecek. 35 yıl önce geldiğimde gördüğüm Dağ Yolu hala olduğu gibi duruyor. Bunun mutlaka giderilmesi gerekiyor" dedi. Kültür Merkezi'nde kurslar düzenleyerek sanat konusunda kadınların ve gençlerin eğitilmesini isteyen Ude, "Ayrıca bu merkez içinde ayrı bir oda oluşturarak, yörenin tanınmış aileleri, her alanda ileri gelen insanlarının bilgilerini taşıyan birer arşiv oluşturulmalı. Çünkü bu ortak değerlerimiz zamanla unutuluyor. Bunları gelecek nesillerimize aktarmış olacağız. Biz Almanya'da böyle yapıyoruz" dedi.

Almanya Posta İdaresi Müdürü Werner Seheller ve Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Sebastian Fscher de konuşmalarında, Türkiye ile Almanya arasında Pülümürlüler'le Ude'nin başlattığı olumlu yakınlaşmaya katkı sağlayacaklarını dile getirdi. Daha sonra Pülümürlüler adına Ude ve eşine el işi yerel kilim ve heybeler hediye edildi.

En iyi bal yarışmasının da yapıldığı festivalde, Pülümür Gazi Lisesi salonunda konuklara bal ve ayran ikramı yapıldı. Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirken, birinci gelen balı 9 bin YTL karşılığında alan Pülümür Kaymakamı Alper Balcı "Bal Ağası" seçildi.

٪d سنوات قبل