|

Basının ilan pastası büyüyecek

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti Kutsal kuralların çoğunun değişeceğini belirten Genel Müdür Atalay, “Basının ilan pastası büyüyecek” dedi.

Kenan Tokgöz
00:00 - 7/05/2010 Cuma
Güncelleme: 17:06 - 7/05/2010 Cuma
Yeni Şafak
Basının ilan pastası büyüyecek
Basının ilan pastası büyüyecek

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret ederek, İzmir ve Manisa'daki yerel basın organlarının sahipleri ve temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda yerel basının ekonomik anlamda ciddi bir darboğazdan geçtiği vurgulanarak, Basın İlan Kurumu'nun gazeteler için ciddi bir şans olduğu fakat son yıllarda resmi ilan gelirlerinde de yüzde 30'luk bir azalma yaşandığına dikkat çekildi. Atalay, ekonomik ve bağımsızlık anlamında daha güçlü bir yerel basın arzu ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Basının genel sorunları var. Basın ilan kurumunun alanına giren sorunlar var, girmeyen sorunlar var. Basın ilan kurumunun sahasına girmeyip de 212'ye tabi çalışan gazetecilerin sorunları var. İnternet medyasının sorunları var. Mahalli televizyonların sorunları var. Bütün bunların hepsi çözüm bekliyor ve bu sorunların hepsini bir paket halinde çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Basın İlan Kurumu'nun bir pastası var fakat bu pasta yıllar içinde eksildi. Kamu İhale Kurumu'nun ilanlarını kendi internet sitesinde yayınlamaya başlaması konusunda da girişimlerimiz oldu. Adalet Bakanlığı'nın adli ilanların kendi internet sitesi üzerinden yayınlanması üzerine bir çalışması vardı. Bu konuda girişimde bulunduk ve konuyu Adalet Bakanımızla da görüşerek şimdilik durdurduk. Var olan pastamızı korumaya, gidenleri de geri getirmeye çalışıyoruz.”


KUTSAL KURALLAR DEĞİŞECEK

Kurum çağın gereklerine uygun şekilde yeniden yapılandıracaklarını kaydetti. Atalay, “Yönetmelik kitapçığı ile ilgili birçok konudaki sıkıntılardan haberdarız. Kutsal kuralların çoğu değişecek. Bazılarının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Korku imparatorluğu yaratmaya gerek yok. Olaya iyi niyet kötü niyet olarak bakmanın anlamı yok. Çok şey değişecek. Bir şey ancak bu kadar karmaşık olabilir. Bu karmaşa giderilecek. Kurallar bu kadar zor hale getirmenin anlamı yok. SSK'sı bir gün gecikti diye insanlara ceza verilemez. Ceza verirseniz, gelirini kısarsanız otomatikman bir sonraki ayın ödemesini yapamamasını sağlarsınız. O nedenle şartların daha da iyileştirmek gerekiyor. Bunun içinde çalışmalar yapacağız” diye konuştu.


ENDİŞEYE GEREK YOK

Yazılı medya mensuplarının elektronik ve internet medyasından korkmaması gerektiğini de dile getiren Atalay, şöyle devam etti: “ Hiçbir şey gazetenin yerini tutmaz. İnsanlar kitap gazete okumuyorsa Eğer internetten yayınlanma kararı çıksa bile bir havuz oluşturularak buradan yerel basın desteklenecek.” İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ise, yerel basının birçok konuda çözüm merkezi olduğunu belirterek, “Basının içinden gelen Sayın Mehmet Atalay'ın bu göreve atanması bizler için bir şans. İnanıyorum ki yerel basının sorunlarının çözümü konusunda bize destek verecektir” dedi.

14 yıl önce