|

Başkan Palta : Somuncu Babanın felsefesine ihtiyacımız var

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Belediye tarafından yaptırılan ve Somuncu Babanın adını taşıyan Külliye, Kültür Merkezi ve Müze ile ilgili açıklamalarda bulundu. Palta, Somuncu Baba''nın hayata bakışı felsefesi düşünce tarzları bunlara bizim ihtiyacımız var. Toplumunda ihtiyacı var.'' dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 3/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 11:57 - 3/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Başkan Palta : Somuncu Babanın felsefesine ihtiyac
Başkan Palta : Somuncu Babanın felsefesine ihtiyac

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Somuncu Baba Külliyesi ve Kültür Merkezinde Şeyh Hamid-i Veli Somuncu babanın hayatını konu alan çok güzel bir minyatür müze yaptırdıklarını belirterek, müzeyi gezmeye gelen insanların Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde Somuncu Baba''nın hayatını felsefesini düşüncelerini rahatlıkla öğrenebileceklerini söyledi. Başkan Palta Aksaray Belediyesi tarafından yaptırılan ve Somuncu Babanın adını taşıyan Külliye, Kültür Merkezi ve Müze ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Somuncu Baba Külliyesi ve Kültür Merkezinin Aksaray''da çok önemli bir inanç merkezi haline geleciğine dikkat çeken Başkan Palta, "Daha çok bilinen ismi ile Şeyh Hamid-i Veli Aksaray-i hazretlerinin. Tabii ki meftun olduğu vefat ettiği yer Aksaray''ımız. Doğum yeri de Aksaray ama doğumundan sonra değişik yerlere gitmiş Horasan''da, Bursa''da, Kayseri''de, Azerbaycan''da, Şam''da, ilim tahsil etmek için değişik yerlerde bulunmuş. En son dönüp dolaşıp döndüğü yerde Aksaray''ımızdır.

Somuncu Baba da bu anlamda bulunduğu coğrafya da bulunduğu ortamlarda da ciddi anlamda emekler vermişler. İnsanların, toplumun iyi olması güzelleşmesi anlamında çok büyük emekler vermişler. Tabii ki Somuncu Baba en son bulunduğu dönemlerde Ulucami''de veya Bursa''da uzun yıllar kalmış. Orada fırın işletmiş. Fırın yapmış. Bu çok bilinen bir hadisedir. Ulucami''nin açılışında okuduğu hutbeyle beraber kendi kerametinin ifşa olmasıyla beraber o bölgeyi terk etmiş ve Anadolu''ya tekrar gelmiş. Somuncu Baba''yı biz Aksaray olarak ciddi anlamda son yıllarda ön plana çıkarttık. Ön plana çıkartmamızın sebebi benim anlattığım gibi 1300lü, 1400lü yıllarda ki Somuncu Baba felsefesini gün yüzüne çıkartmamız gerekiyor. Sevgiyi, kardeşliği ön plana çıkartmamız gerekiyor."dedi.

İNANÇ MERKEZİ OLACAK

Aksaray'ın inanç merkezi olacağını belirten Başkan Palta, "Mevlana''dan Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinden sonra Şeyh Hamid-i Veli Aksaray-i de Anadolu''nun gönül mimarlarının bu günkü somutlaşmış hali olacak. Aksaray da önemli bir inanç merkezi olacak. Zaten biz hep bunu söylüyoruz. Gerçekten Anadolu''nun manevi dinamikleri bunlar. Manevi önderleri. Nereye giderseniz gidin bu gün Anadolu''nun her yerinde Nevşehir de Hacı Bektaşi Veli hazretleri, Ankara''nın Hacı Bayram-ı Veli hazretleri, Konya''nın Mevlana''sı Aksaray''ın Somuncu Baba''sı Kırşehir''in Ahi Evranları. Bunlar o dönemlerin manevi dinamikleri. Buraları Anadolu''yu yoğuran, Anadolu''yu Anadolu yapan insanlar alperenler. Manevi dinamikler. Dolayısıyla bizim bunlara sahip çıkmamız lazım. Yani sahip çıkmak derken böyle kuru kuru bir takım söylemlerle değil bunların düşünceleri bunların yaşam biçimleri hayatları hayata bakış açıları. Şimdi bu gün Ahi Evranın bir hayata bakışı bunlar çok önemli şeyler. Aynı şeyler işte Yunus Emre''nin bir Somuncu Baba''nın hayata bakışı felsefesi düşünce tarzları bunlara bizim ihtiyacımız var. Toplumunda ihtiyacı var.'' dedi.


11 yıl önce