|

Battal Gazi'nin kalesi restore ediliyor

Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yıkılmaya yüz tutmuş surlarının restorasyonuna başlandı. Battal Gazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan,"Geçmiş uygarlığımızı, tarihi kimliğimizi bugüne taşımak gibi bir sorumluluğumuz var, onun için çalışıyoruz" dedi

Aa
00:00 - 18/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 17:42 - 18/07/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Battal Gazi'nin kalesi restore ediliyor
Battal Gazi'nin kalesi restore ediliyor

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde, Batı Roma İmparatoru Justinianus döneminde tamamlanan, Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi'nin yaklaşık 2 bin 850 metre uzunluğundaki surlarının restorasyonuna başlandı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, surların 550 metrelik kısmının restorasyon projesini hazırladıklarını, kale kapısının restorasyon ihalesini yaptıklarını ve restorasyona başlandığını söyledi.

Restorasyon için Malatya İl Özel İdaresinden 150 bin TL'lik ödenek aldıklarını anlatan Gürkan, 'Kale kapısının restorasyonunun ardından 550 metrelik kısmın restorasyonuna geçilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığından da restorasyon için destek bekliyoruz' dedi. Surların 550 metrelik bölümünün müstakil tapu haline getirilmesi için çalışma yaptıklarına belirten Gürkan, özel mülkiyetteki tapuları da alarak surların mülkiyetini Battalgazi Belediyesine geçirdiklerini dile getirdi.


3 MİLYON TL GEREKİYOR

Tamamı 2 bin 850 metre olan surların restorasyonu için 3 milyon 50 bin TL ödenek gerektiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

'550 metrenin dışındaki bölüm tamamen yıkılmış, yok olmaya yüz tutmuş. Buranın da müstakil tapu haline getirilmesi için çalışma yapacağız ve aslına uygun restore ettirmeye çalışacağız. Bu çalışmayı da yaklaşık 600 metrelik bir kısımda yapacağız. Restorasyona da ödenek geldiği oranda devam edeceğiz.'Surların koruma amaçlı imar planının da hazırlandığını anlatan Gürkan, Kültür ve Turizm Bakanlığından plan için 150 bin TL ödenek geldiğini, bir aya kadar planın tamamlanacağını kaydetti. Battalgazi ilçesinin geçmiş medeniyetlerin merkezi olduğuna dikkati çeken Gürkan, 'Geçmiş uygarlığımızı, tarihi kimliğimizi bugüne taşımak gibi bir sorumluluğumuz var, onun için çalışıyoruz' dedi.


-TARİHİ SURLAR-

Malatya'nın ilk yerleşim yeri Battalgazi ilçesindeki kale, tarihi kaynaklara göre, yapıldıktan sonra Roma-Bizans-Sasani ve Bizans-Arap mücadelelerinde önemli tahribata uğradı. Bu surlar her seferinde onarılarak Osmanlı dönemine kadar korundu. Battal Gazi'nin kahramanlıklarıyla destanlaşan Malatya Kalesi, 19. yüzyıla kadar savunmada önemli rol oynadı.

Şehrin her tarafından görülebilen Malatya Kalesi'nin 71 burcu ve 11 kapısı bulunuyor. Kalenin çevresindeki surların büyük kısmı yok oldu, son kalıntılar da yıkılmaya yüz tuttu. Son kalıntıların çevresi de kayısı bahçesine çevrildi.


15 yıl önce