|

DAKA, Doğu'ya can veriyor

Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, verdiği hibe desteğiyle bölgedeki girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Kuruluşundan bu yana 240 projeye 70 milyon lira hibe desteği veren ajans, proje sahiplerinin de eş finansıyla yaklaşık 145 milyon liralık kaynağı bölgede yatırıma dönüştürdü.

Aa
00:00 - 15/11/2013 Cuma
Güncelleme: 15:05 - 15/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
DAKA, Doğu'ya can veriyor
DAKA, Doğu'ya can veriyor

Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'u kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), verdiği hibe desteğiyle Doğulu girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Girişimcilere verdiği desteklerle bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayan ve kurulduğu 2009'dan bu yana mali destek programlarıyla, yenilenebilir enerjiden hayvancılığa, imalattan meyveciliğe kadar 240 projeye katkı sunan DAKA, bölgedeki yatırımcıya adeta can simidi oldu. Projelere 70 milyon lira hibe desteği veren ajans, proje sahiplerinin de katkısıyla yaklaşık 145 milyon liralık kaynağı yatırıma dönüştürürken, bin 500 kişiye de istihdam imkanı sağladı.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, geçen yıl, yenilenebilir enerji mali programı ve Hakkari'ye özel meyvecilik ve sebzeciliğin geliştirilmesi mali programıyla küçük ölçekli altyapı programları bulunduğunu anımsattı. Yenilenebilir enerji konusunda DAKA'nın diğer ajanslara öncülük yaptığını anlatan Demirci, sonraki yıllarda diğer ajansların da konuyu mali destek programlarına aldıklarını ifade etti.

PROJELERİN ÇOĞU BAŞARILI

Lisanssız üretim ile ilgili mevzuat sorunlarının dışında projelerin başarılı şekilde devam ettiğine değinen Demirci, Hakkari'de meyve ve sebzeciliğin geliştirilmesine yönelik yürütülen mali destek programıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Hakkari'de bölgeler arası ve bölge içi eşitsizliğe bir ölçüde çözüm üretmek amacıyla mali destek programına çıktık. Yeni bir üretim alanı yaratarak çiftçileri teşvik etmeyi hedefledik. Şu anda toplam 15 projemizle bin 100 dönümlük alanda çoğunluğu ceviz ve elma ağırlıklı meyvecilik programının uygulamasına devam ediyoruz."

YÜZLERCE İŞSİZE İŞ İMKANI DOĞDU

Demirci, küçük ölçekli altyapı projelerinde 6. bölge uygulaması bulunduğu için bölgenin çok ciddi avantajları bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Ancak bir dezavantajımız da üretime yönelik altyapının yetersiz olması, nitelikli bölgelerin sayısının az olması, olanların da kapasite yetersizliği. Bu durum bizleri bölge düzeyinde bir an önce bu alana müdahale etmemiz gerektiği düşüncesine ulaştırdı. Yönetim kurulunun da olumlu yaklaşmasıyla biz iki dönemde toplam 20 milyon liralık desteği projelerimize yönlendirdik. Bu noktada da toplam 18 projemizin uygulaması devam etmekte. Organize Sanayi Bölgesi'nden küçük sanayi sitelerine, turizme yönelik restorasyondan çevre düzenlemesine toplam 18 projemizin uygulaması devam ediyor."

10 yıl önce