|

Dana Kreşi'nin yıldızı Gözde

2007'de Dana kurulan Dana Kreşi'nde 3 yıldır beslenen Gözde isimli inek, günde 63.2 litre süt ile iki ineğin verdiği sütü tek başına verebiliyor. Çumpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dede Ülker, Gözde ismini verdikleri ineğin her geçen gün süt verimini artırdığını belirtti.

Yeni Şafak
00:00 - 19/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 17:29 - 19/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Dana Kreşi'nin yıldızı Gözde
Dana Kreşi'nin yıldızı Gözde

Konya Şeker A.Ş bünyesinde kurulan Dana Kreşi'nde 3 yıldır beslenen Gözde isimli inek, günde 63.2 litre süt ile iki ineğin verdiği sütü tek başına verebiliyor. 9 Şubat 2007 tarihinde Dana Kreşi'ne gelen Gözde adı verilen Holstein ırkı inek, 2008 yılında günde 43.55 litre, 2009 yılında ise günde 49.40 litre süt vermeye başladı. Dana Kreşi'nin bağlı olduğu Çumpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dede Ülker, Gözde ismini verdikleri ineğin her geçen gün süt verimini artırdığını belirterek, "Yaptığı doğumdan bu yana geçen bir buçuk aylık sürede Gözde'nin günlük ortalama süt verimi 60,4 litre olarak gerçekleşti. Bu süre zarfında 12 Ocak 2011 tarihindeki sağımda toplam 63.2 litre süt verdi. Bu süt verimi bölgemiz ölçeğinde karşılaştığımız bir durum değil. Hatta bu verime yaklaşan bir örnek bile yok. Bu sonuç, Çumpaş bünyesindeki Dana Kreşi'nde iyi bakımın sonucu alınmıştır. Çiftliğimiz süt verimi açısından Konya'da bir rekora imza atmıştır. Ancak, bu rekor verimden daha çok bizi sevindiren husus ise aynı ineğin 3 yılda gösterdiği aşamadır. Çiftliğimize ilk dahil olduğundaki pik verimi 3 yıl içinde üçe katlanmıştır" diye konuştu.


ET HAYVANCILIĞI İÇİN ADIM ATACAĞIZ

Konya Şeker A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk'un Dana Kreşi'ni kurarken süt veriminde en büyük payın hayvanın bakımı ve çevre şartları olduğunu söylediğini hatırlatan Dede Ülker, "Biz bu yatırımla üreticinin önüne bir model koyuyoruz. 3-5 hayvanla iptidai şartlarda yapılan hayvancılığın Türkiye'yi hayvancılıkta ileri taşıyamayacağını, bunun modern şartlarda ve bilimsel yapıldığı zaman veriminin ve karlılığının artacağını uygulamalı olarak üreticilerimize göstermek istiyoruz. Bu proje başarılı olmak zorunda. Çiftçi aynı genetik özelliklere sahip, aynı ırk hayvanın veriminin bu çiftlikte arttığını uygulamada görürse bu proje yaygınlaşır ve süt hayvancılığında ülkemizin rekabet gücü artar, üreticiye yeni bir gelir kapısı ardına kadar açılır. Ülke olarak biz hem etinden, hem sütünden diye tanımlayabileceğimiz hayvancılığın yerine yeni bir model inşa etmeliyiz. Bu sistem ne etinden, ne sütünden haline geldi. Dana Kreşi'yle süt hayvancılığının nasıl yapılması gerektiğini göstereceğiz. Sonra da et hayvancılığı için adım atacağız. Dana Kreşi'ndeki randımana oturttuğumuz sağmal ineklerin ortalaması ise 37-38 litre civarındadır. Bu rakamlar bile başkanımızın önderliğinde atılan adımın, yapılan öngörünün isabetine işaret etmektedir" şeklinde konuştu.


SİSTEM ARTIK OTURDU

Pankobirlik, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, AB Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Recep Konuk ise Dana Kreşi projesini üreticilerin benimsediğini ve yeni çiftliklerle yaygınlaşacağını dile getirerek, "Sistem artık oturdu. Çiftlikte çalışan personelimiz tecrübe kazandı. Bununla birlikte yem rasyonları konusunda daha etkili çalışma yapmamızı sağlayacak yem fabrikamız da devreye girdi. Bütün bunları birlikte düşününce teknik imkanları genişlemiş, personeli tecrübe kazanmış bu işletmemizde elde edilen bu başarının hakkını teslim etmekle birlikte, bunun beni tatmin etmediğini söylemeliyim. Ben Dana Kreşi'nden birkaç yıl içinde dünya rekoru bekliyorum. Bizim bu işletmemiz, dünya rekortmeni bir inek çıkardığı zaman hedefine ulaşılmış, kuruluş gayesini gerçekleştirmiş olacak" dedi.


13 yıl önce