|

Doğu Karadeniz Bölgesi GAP'a bağlanmak istiyor

OTSO Başkanı Ömer Aydın, 'Doğu Karadeniz'de ticaret hacminin artması ve ekonominin gelişmesi için bölgenin mutlaka İç Anadolu'ya bağlanarak GAP ile Kafkaslar arasındaki kavşak noktası haline getirilmelidir.'dedi.

İha
00:00 - 15/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 17:33 - 15/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Doğu Karadeniz Bölgesi GAP'a bağlanmak istiyor
Doğu Karadeniz Bölgesi GAP'a bağlanmak istiyor

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Ömer Aydın, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ticaret hacminin artması ve ekonominin gelişmesi için bölgenin mutlaka İç Anadolu'ya bağlanması gerektiğini söyledi. Ömer Aydın yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi İç Anadolu'ya bağlandığı takdirde Kafkaslar ve GAP bölgesine ulaşımın kavşak noktalarından biri olacağına dikkat çekti. Ordu-Mesudiye-Koyulhisar, Fatsa-Aybastı-Reşadiye, Akkuş-Niksar, Fatsa-Korgan-Kumru-Niksar, Rize-İspir-Erzurum, Gümüşhane-Köse- Kelkit- Şiran bağlantı yollarının genişletilmesi ve işlek hale getirilmesiyle Doğu Karadeniz sahil şehirlerinin İç Anadolu'ya bağlanacağını belirten Aydın, "İç Anadolu'ya bağlanmanın ardından Samsun'dan Sarp'a kadar demiryolu projesi geliştirilmeli, Anadolu illerinde üretilen sanayi ürünlerinin Karadeniz limanlarına ve Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan ve Orta Asya ülkelerine en kısa yoldan ulaşması sağlanmalıdır" dedi.


"TEŞVİK SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ"

Turizm açısından deniz ulaşımı ve deniz yollarının kullanımının ön plana çıkarılması ve bu sektörün desteklenip teşvik edilmesi gerektiğini de kaydeden Aydın, KOBİ yatırımlarının artması için teşvik yasasının değiştirilmesi ve Kalkınma Bankası ile Halk Bankası faizlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Aydın, "Karadeniz Bölgesi'nin teşviklerden yararlanarak yatırım alabilmesi için 5084 ve 5350 sayılı yasalar ile oluşturulan Teşvik Yasası yeniden düzenlenmeli, teşvikler sektörel ve bölgesel olarak tespit edilmelidir. Halen uygulanmakta olan teşvik kapsamlı kredilerde faizler Kalkınma Bankası esaslı krediler için yüzde 12 ile yüzde 7 sınırları arasında olup, Halk Bankası vasıtası ile verilen KOBİ teşvik yatırımları faiz oranları yıllık yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bulunmaktadır. Bu oranlar reel faiz oranlarına göre yüksektir ve yatırımcıyı ürkütmektedir. Bu çerçevede KOBİ kredilerinin faizleri düşürülmeli ve özellikle hazine destekli KOBİ teşvik kredilerini 2-3 yıldır değişmeyen faizlerin makul seviyelere indirilmelidir" diye konuştu.


"ÇAY VE FINDIK BORSASI KURULMALI"

Aydın, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük geçim kaynağı olan çay ve fındık için şu görüşleri savundu: "Çayın hem üretim hem de pazarlanması aşamasında iç ve dış kaynaklı sorunlar bölge ekonomimiz açısından ciddi önem arz etmektedir. İç piyasada dolaşan yabancı çayların ciddi şekilde denetim ve kontrolünün sağlanabilmesi için çay ithalatında gümrük girişi Rize'den yapılmalı ve Rize'ye Çay İhtisas Gümrüğü kurulmalıdır. Çay İhtisas Borsası kurulmalı ve kaçak çay probleminin önüne geçilmeli, çayla ilgili özel sektör kuruluşlarının ve üreticilerinin sorunları çözülmelidir. Fındıkta ise sektörel strateji tespit edilmeli, uzun vadeli plan yapılmalı, 'Uluslararası Fındık İhtisas Borsası ve Lisanslı Depoculuk' kurulmalı, Sanayi Bakanlığı piyasaya yön vermeli, haksız rekabetin önüne geçmek için doğu bölgelerinde üretim yapan 1. ve 2. standart bölge fındık üreticilerine alternatif destekler sağlanmalıdır. Doğrudan Gelir Desteği, Batı ülkelerinde olduğu gibi başka geliri olmayan, sadece fındık üreten, arazi eğim ve güçlüğüne göre tespit edilen kriter ve değerlere göre ve yetecek miktarda yapılmalıdır. "


17 yıl önce