|

Dohuk İzmir'den yatırımcı bekliyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından Kuzey Irak'a gerçekleştirilen iş ve inceleme gezisinde, ekonomide daha güçlü ilişkiler kurulması ve birlikte zenginleşme mesajları verildi. Dohuk TSO Başkanı Abdulhalim, “İzmirli sanayicileri Dohuk'a da bekliyoruz. Sizlere her türlü kolaylığı sağlayacağız” dedi.

İha
00:00 - 5/11/2010 Cuma
Güncelleme: 17:50 - 5/11/2010 Cuma
Yeni Şafak
Dohuk İzmir'den yatırımcı bekliyor
Dohuk İzmir'den yatırımcı bekliyor

İzmirli ve Kuzey Iraklı sanayiciler "Birlikte güçlü ekonomi" mesajı verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından Kuzey Irak'a gerçekleştirilen iş ve inceleme gezisinin ilk gününde İzmirli sanayicilerle biraraya gelen Erbilli işadamları, "Türkiye'deki sanayi burada da olsun, kardeşlerimiz arasındaki ilişkiler güçlü olsun" dedi. Heyete başkanlık eden EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez de, "Ekonomik ilişkilere katkı yapmak için buradayız. Birlikte zenginleşmek, kalkınmak istiyoruz" mesajı verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından İzmirli sanayicilere yeni dış pazar imkanları yaratma ve komşu ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirme amacı doğrultusunda Kuzey Irak'a bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştiriyor. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez'in başkanlığında Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin de aralarında bulunduğu toplam 25 kişilik heyet, Kuzey Irak'ın Erbil kentinde üst düzey temaslarda bulunuyor. İzmirli sanayiciler ayrıca ikili iş görüşmeleri ile yeni yatırım ve işbirliklerinin temellerini atıyor.


10 MİLYAR DOLARIN 6 MİLYARI ERBİL'DEN

EBSO Heyeti, Erbil'deki temaslarına ilk olarak Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ve Ticaret Ataşesi Deniz Kutlu'yu ziyaret ederek başladı. Kuzey Irak'ın ekonomik profili hakkında İzmirli sanayicileri bilgilendiren Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, "Türkiye'nin Irak ile toplam 10 milyar dolarlık dış ticaretinin 6 milyar doları Erbil'den gerçekleştiriliyor. Erbil'de çoğunluğu inşaat sektöründe olmak üzere 600 kadar Türk şirketi faaliyet gösteriyor, 15 bin Türk yaşıyor. THY haftanın her günü Erbil ve Süleymaniye'ye uçma kararı aldı. Türk bankaları şube açmaya başladı. Habur'dan günlük bin 500 kamyon, 700 kadar özel araç geçiyor" dedi.


TÜRK ÜRÜNLERİNİ VE İZMİR'İ İYİ BİLİYORUZ

Erbil TSO Başkanı Dara Jalil Al-khayat, Türk sanayicilerle güçlü ekonomik ilişkiler kurmak istediklerini bildirdi. Erbil TSO'ya kayıtlı 30 bin işadamı bulunduğunu hatırlatan Al-khayat, "Ticaret ve sanayi konusunda özel bir konumumuz var. Sizlere yardıma hazırız" dedi. Al-khayat, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin siyasetinin güçlü ekonomi olduğunu vurgularken, "Yatırımlarla ilgili teşvik yasalarımız var. Bu yasalar iş sahiplerini yatırıma teşvik ediyor. Bölgesel yönetim, stratejik yatırım yapmak isteyenlere arsa temin ediyor. Vergiden muafiyet, yatırımla ilgili makinelere, ürünlere gümrük muafiyeti var" diye konuştu. Dohuk TSO Başkanı Ayad Abdulhalim de, Erbil, Dohuk ve Süleymaniye'nin bölgeye hayat verdiğine dikkat çekti. Kuzey Irak'da yıllardır kalitesini iyi bildikleri Türk ürünlerini kullandıklarını, pekçok Türk firmasının distribütörleri aracılığıyla ürünlerini pazarladığını anlatan Abdulhalim, "Bu pazarda Türk ürünleri ile yarışan ürünler yoktur. Türk mallarını Irak'ın diğer bölgelerine burası ulaştırıyor. Türkiye ile iyi ekonomik ilişkiler içindeyiz. İzmirli sanayicileri Dohuk'a da bekliyoruz. Yerinde inceleyin, yatırım yapın. Sizlere her türlü kolaylığı sağlayacağız" şeklinde sözlerine son verdi.

13 yıl önce