|

DOKA rotasını tarıma çevirdi

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, sağlayacakları 10 milyon liralık desteğin tarım sektörüne ivme kazandıracağını söyledi. Kaldırım, "DOKA olarak artık rotamızı tarıma çevirdik. Bölgemizde turizm sektörünün ardından tarımı da ayağa kaldırmak istiyoruz' dedi.

Kamil Anahar
00:00 - 4/12/2011 Pazar
Güncelleme: 17:33 - 4/12/2011 Pazar
Yeni Şafak
DOKA rotasını tarıma çevirdi
DOKA rotasını tarıma çevirdi

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), '2011 Yılı Tarıma Dayalı Sanayi Mali Destek Programı' kapsamında, Doğu Karadeniz'deki 6 ilde tarımsal sanayi alanında faaliyet gösteren KOBİ'lere 10 milyon lira mali destek sağlayacak. Destekten yararlanmak isteyen KOBİ'ler, tarım konusunda hazırlayacakları proje başına DOKA'dan 30 bin ile 250 bin lira arasında para alabilecek. Doğu Karadeniz'de, kurulduğu günden itibaren turizmin geliştirilmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlara 30 milyon liralık mali destek sağlayan DOKA, Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Rize'de tarımın da geliştirilmesi için harekete geçti. Bu destekle aynı zamanda bölge ekonomisine uygun sermayenin güçlenmesi, tarıma dayalı sanayide faaliyet gösteren işletmelerin katma değer üretme kapasitesi ile rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, geçen yıl Doğu Karadeniz'de turizmle ilgili 82 projeye 22 milyon 504 bin lira verdiklerini, ayrıca 'Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı' çerçevesinde kabul gören projelere de 5 milyon lira destek verme kararı aldıklarını anlattı.


'TARIMI DA AYAĞA KALDIRACAĞIZ'

Doğu Karadeniz'de turizm konusunda ortaya koydukları önemli hedeflere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Kaldırım, 'DOKA olarak artık rotamızı tarıma çevirdik. Bölgemizde turizm sektörünün ardından tarımı da ayağa kaldırmak istiyoruz' dedi. Kaldırım, turizm, balıkçılık, tarıma dayalı endüstri, gıda, lojistik ve organik tarım gibi bazı sektörlerin bölgenin kalkınmasında anahtar rol oynayacağını dile getiren Kaldırım, 'Bu nedenle DOKA kurulduğu günden itibaren turizme yönelik yatırımlara ve projelerine yaklaşık 30 milyon liralık kaynak sağladı. Bu sezon ise tarıma dayalı endüstri, gıda ve su ürünleri alanında çalışan özel sektörün geliştirilmesi amacıyla 10 milyon liralık kaynak ayırdık' dedi. Kaldırım, tarıma dayalı sanayinin bölgeyi ileriye taşıyabilecek bir potansiyele sahip olduğunu ve gelişme eğilimi gösteren bu sektörü destekleyerek bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacaklarına inandıklarını ifade ederek, 'Doymuş ve önü çok açık olmayan sektörlerden ziyade gelişmeye müsait, potansiyeli olan, istihdam sağlayan sektörlere ağırlık vereceğiz. Sağlayacağımız 10 milyon liralık desteğin bölgemizde tarım sektörüne ciddi bir ivme kazandıracağını umut ediyoruz' diye konuştu.


'YÜKSEK YAŞAM KALİTESİNE SAHİP BİR DOĞU KARADENİZ'

DOKA'nın vizyonunun 'Ekonomisi güçlü, yenilikçi ve rekabetçi, sosyal yönden gelişmiş, bütünleşmiş, altyapısı tamamlanmış, sürdürülebilir çevre ve yüksek yaşam kalitesine sahip bir Doğu Karadeniz' olduğunu dile getiren Kaldırım, şöyle devam etti: 'DOKA'nın belirlediği vizyon, gelişme eksenleri, amaçlar ve hedefler doğrultusunda oluşturulan 2011 yılı programında Doğu Karadeniz'deki KOBİ'lere yönelik destekler, Doğu Karadeniz'in kalkınmasında öncelikler arasında belirlenmiştir. DOKA, 2011 Yılı Tarıma Dayalı Sanayi Mali Destek Programı kapsamında et ve mamulleri, süt ve mamulleri, meyve sebze işleme sanayi, su ürünleri, bitkisel yağ ve mamulleri sanayi, şekerli mamuller sanayi, yem sanayi ve arıcılık alanlarında faaliyet gösteren kar amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin desteklenmesini öngörmüştür. DOKA'nın 10 milyonluk mali desteğinden, yıllık çalışanı 250 kişiden az olan, yıllık net hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon lirayı aşmayan ve tarımsal sanayi alanında faaliyet yürüten KOBİ'ler yararlanabilecek"



12 yıl önce