|

Durmaz: Teknopark Mersin''in beyni

Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Durmaz, genç girişimcileri şirket sahibi yapmaya veya onları ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi. Durmaz, ''Mersin Teknopark''ı biz Mersin''in beyni olarak nitelendiriyoruz'' dedi.

İha
00:00 - 19/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:57 - 19/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Durmaz: Teknopark Mersin''in beyni
Durmaz: Teknopark Mersin''in beyni

Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ünal ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Teknopark''ta gerçekleştirilen buluşmada, Mersin Teknopark''ın kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Durmaz, teknoparkların bir üniversite, araştırma merkezi ya da eğitim kurumuyla işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Teknoparkların teknoloji kökenli firmaların doğup büyümesine uygun şekilde tasarlanmış olması gerektiğinin de altını çizen Durmaz, ''Yönetiminin bu firmalara girişimcilik, işletmecilik, pazarlama, tanıtım gibi pek çok konuda destek vermesi gerekiyor. Aslında teknopark, üniversitenin, kentin ve sanayinin birleştirilip ticarileştirilmesi için vardır. Üniversitedeki bilgi sanayide buluşuyor. İstihdam olanakları yaratılıyor. Katma değer ortaya çıkıyor. Rekabet gücü artıyor. Buradan oluşan sinerji dalga dalga tüm kesimlere yansıyor'' diye konuştu.

Teknoparkların görevlerinden birinin de içinde bulunan firmaları uluslararasılaştırabilmek olduğuna işaret eden Durmaz, Mersin Teknopark olarak Dünya Bilim Parkları Birliği''nin üyesi olduklarını bildirdi.

KULUÇKADAN BAŞLANIYOR

Teknopark olarak firmalara proje danışmanlığı yaptıklarını aktaran Durmaz, şirket kurulum işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Biz firmalarımızı ön kuluçka ve kuluçkadan başlayarak alıyoruz. Yani gencecik girişimcileri şirket sahibi yapmaya çabalıyor ve onları ayakta tutmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla kuruluş işlemlerinden başlayarak her türlü danışmanlıklarını yapıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Teknopark''ın bir personelini İŞKUR''a bağladıklarını kaydeden Durmaz, böylece iş arayanları anında görebildiklerini ve kendilerine iş için gelenleri de anında İŞKUR''a kaydedebildiklerini anlattı. İş bulmalarını da sağlayabildiklerini vurgulayan Durmaz, KOSGEB''e de yer tahsis ettiklerini ve artık başvuruların buradan yapılabildiğini dile getirdi.

TEKNOPARK DOĞRU YOLDA

Teknopark bünyesinde şu anda 58 firma bulunduğu bilgisini veren Durmaz, şöyle devam etti: ''301 personelimiz var. Şu anda Mersin Teknopark''ta bulunan mühendis sayısı toplamda Mersin''in hiçbir yerinde yok. Üniversitede de bu kadar mühendis yok. Başka bir alanda toplam bu kadar mühendis yok. ARGE projeleri çıkaran geniş bir sektörel dağılıma sahip, doğru büyümeyi gerçekleştiren bir yapı. 2012 Aralık sonu itibariyle 130 proje tamamladık. 2013 itibariyle bu sayı daha da büyüdü. Şu anda 96 proje devam ediyor. 2009 yılından itibaren doğru bir ivme yakaladık. 7 ila 10 yıl doğru büyüme sürecidir. Biz şu anda yasalda 7 yılı bitirmek üzereyiz. Bu noktada Teknoparkımızın doğru büyüdüğünü görüyoruz. O yüzden Mersin Teknopark''ı biz Mersin''in beyni olarak nitelendiriyoruz.''

10 yıl önce