|

Egeli işadamlarının gözü Avrupalı tüketicide

Egeli iş adamları lüks tüketimden kaçan Avrupalı Tüketiciyi hedef belirledi. Doğu Avrupa'da üretim, Türkiye'de ise pazar sorunu var diyen ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, KOBİ'lerin içeride yaşadığı nakit ve pazar sıkışıklığını Doğu Avrupa pazarı ile aşılabileceğini söyledi.

İha
00:00 - 29/11/2008 Cumartesi
Güncelleme: 18:56 - 29/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Egeli işadamlarının gözü Avrupalı tüketicide
Egeli işadamlarının gözü Avrupalı tüketicide

Uluslararası pazardaki daralmaya rağmen kaliteli ve ucuz Türk ürünlerinin özellikle Doğu ve Orta Avrupa'da ciddi bir şansı olduğunu tespit ettiklerini belirten ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, "Avrupalı kriz nedeni ile lüks tüketimden kaçıyor. Pahalı İtalyan ve Fransız ürünleri yerine hem kaliteli hem de ucuz olan Türk ürünleri için bu durum fırsat" dedi.

ESİDEF 'in kurucu üyeleri arasında yer aldığı TUSKON 'un (Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) İstanbul'da düzenlediği Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü'ne katılan Egeli iş adamları, gözlerini bu pazarda lüksten kaçan tüketicilere dikti. Orta ve Doğu Avrupa'daki 16 ülkeden 360 iş adamının katıldığı organizasyonda ESİDEF üyesi Ege ve Batı Akdenizli 200 iş adamı yer aldı. ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, özellikle serbest piyasa deneyimi zayıf Doğu Avrupa ülkelerinin KOBİ'lere cazip fırsatlar sunduğuna dikkat çekti. Doğu Avrupa'da üretim, Türkiye'de ise pazar sorunu var diyen ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, KOBİ'lerin içeride yaşadığı nakit ve pazar sıkışıklığını Doğu Avrupa pazarı ile aşılabileceğini söyledi.


TİCARET KÖPRÜSÜ KURULACAK

KOBİ'leri dış pazarda etkinleştirmeyi ESİDEF' in kuruluş hedeflerinden olduğunu anlatan Davulcuoğlu, TUSKON bu amaçla yaptığı dış ticaret köprülerine Ege'den büyük katkı koyduklarını hatırlattı. Daha önce Afrika, Asya-Pasifik ve Avrasya merkezli organizasyonlarda başarılı sonuçlar aldıklarını dile getiren Davulcuoğlu, Doğu ve Orta Avrupa merkezli bu ilk dış ticaret köprüsünün, geleneksel olarak nitelendirilebilecek pazarda yapılacak daha çok iş olduğunu gösterdiğini vurguladı. Organizasyon sonrası bazı ülke heyetlerini Bölge illerinde ağırladıklarını belirten ESİDEF Başkanı, "Türkiye-Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü'ne katılan Sırp iş adamlarını İzmir'de, Makedon iş adamlarını Denizli'de, Moldovalı iş adamlarını ise Antalya'da konuk ettik. Üye derneklerimiz İGİD, GETİAD ve AGİD tarafından ağırlanan iş adamlarına illerdeki üretim tesisleri gezdirilerek üretim gücü yerinde gösterildi" dedi.


ORTAKLIK YAPMAK İSTİYORLAR

İstanbul'daki organizasyona katılan Moldovalı iş adamları Türkiye'nin tarım sektöründeki birikiminden yararlanmak istediklerini dile getirdiler. Özellikle seracılık alanında Türkler ile işbirliği yapmayı arzuladıklarını belirten Moldovalı iş adamları, tarıma dayalı ekonomiye sahip ülkelerinin bu konuda Egeliler ile ortak yatırım yapabileceğini vurguladılar. Moldova heyetinde yer alan iş kadınlarından Sofia Sugac, Moldova ile Türkiye'nin birlikte hareket ederek krizin etkilerini aşabileceği görüşününaltını çizerken uzun yıllar Türk iş adamlarıyla çalıştığını belirten tekstilci Ludmila Rotaru ise, Türk firmalarıyla ortaklık yapmak istediğini kaydetti.


İZMİRLİ İŞADAMLARINA DAVET

ESİDEF 'in büyük katkı koyduğu İstanbul'daki organizasyona kalabalık bir iş adamı heyeti ile katılan Sırplar ise iki ülke arasındaki gerginliğin karşılıklı ticaret ile aşılabileceğini anlattılar. İstanbul'daki etkinliğin ardından İzmir'de incelemelerde bulunan Sırbistan heyetindeki iş adamlarından Miroslav Mihaylov ve Duşan Şeşum; konut, dayanıklı tüketim malları mobilya, yapı malzemeleri başta olmak üzere çok sayıda sektörde ortak iş imkanı olduğunu dile getirerek İzmirli iş adamlarını ülkelerine davetettiler. Toplantıya Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya katıldı.

15 yıl önce