|

Emekli köyüne gençlik aşısı

Antalya''nın Finike ilçesine bağlı Gökbük köyünde, Türkiye'de ilk defa, gençlerin eğitim göreceği, yaşlıların da güvence altına alınacağı 'Evim Huzur Evi' Projesi hayata geçiyor. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, "Köylüler arasında kendi yemeklerini yapamayanlar var. Projeyle sorunlar çözülecek" dedi.

İha
00:00 - 27/04/2014 Pazar
Güncelleme: 11:34 - 27/04/2014 Pazar
Yeni Şafak
Emekli köyüne gençlik aşısı
Emekli köyüne gençlik aşısı

Türkiye''de ilk defa gerçekleştirilmesi planlanan Evim Huzur Evi Projesi için Antalya''nın keşfedilmemiş cennetlerinden biri olan bu köye, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç.Dr. Özgür Arun, Yrd.Doçent Doktor Türkan Yılmaz, ABD''li Yaşlılık Bilimi (Gerontoloji) Uzmanı Jason Holdsworth, Avustralyalı Profesör Terence Seedsman ile eşi Maureen Seedsman ve Japon Profesör Hisao Osada ile birlikte Akdeniz Üniversitesi gerontologlarından oluşan kalabalık bir ekip gelerek incelemelerde bulundu.

GENÇLER KÖYÜ TERK ETTİ

300 nüfuslu Gökbük köyünde doğal olanaklara rağmen turizmin gelişememesinin ekonomik anlamda sıkıntı yarattığını dile getiren Gökbük Köy Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Okay Şütçüoğlu, köyde yaşayan gençlerin şehirlere göç ederek buralarda talih arayışına girdiğini belirtti. Gençlerin köy dışına yönelmesi ile birlikte köyün yaş ortalamasının 65''e yükseldiğine dikkat çeken Sütçüoğlu, köy halkına seslenerek, ''Ülkenin şartları çetin. Çocuklarınız gurbette çalışmak zorunda. Ama bunu çok görmeyip onları hoş görmeniz lazım'' diye konuştu. Gençlerin köy dışına göç etmeleriyle birlikte bakıma muhtaç kalan köy halkı için Evim Huzur Evi Projesi''ni geliştirdiğini aktaran dernek başkanı Sütçüoğlu, genç nüfusun terketmesi ile birlikte köydeki yaşlıların bakıma muhtaç kaldıklarına dikkat çekti.

'YEMEĞİNİ YAPAMAYANLAR VAR'

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek de projeyle ilgili şöyle bilgi verdi: ''Öğrendiğimize göre köyde şu an ortalaması 65 yaş üstünde bir nüfus var. Bunların içinde kendi yemeklerini yapamayanlar, yemeğini yapsa da kendisi yiyemeyecek durumda olan insanlarımız var. Onlarla kişisel görüşmeler yaparak ve sorunlarını tam tespit edip bir proje oluşturarak, Finike Kaymakamlığı, Finike Belediye Başkanlığı ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle bu projeyi pilot bölge olarak burada hayata geçirmek istiyoruz. Bu projeyle sorunlarını ortadan kaldırmak istiyoruz.''

PROJEYE YURT DIŞINDAN DESTEK VAR

Evim Huzur Evi Projesi''ne, Amerika, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerden gelen bilim adamları da destek veriyor. Gökbük köyünde yapılan projeyi son derece anlamlı bulduğunu ifade eden ABD''li Gerontoloji Uzmanı Jason Holdsworth, şunları söyledi: ''Köylüler burada bir şey yapılmasında konusunda çok istekli. Bu anlamda Gökbük köyünde bulunmaktan çok mutluyuz. İleriki aşamalarda köylülerin istihdam edilebilmesi için çalışmalar yapılacağına inanıyoruz ve bunu görmek isteriz.''

10 yıl önce