|

Erdem: Paket ekonomiyi güçlendirecek

AK Parti'li Mehmet Erdem, 12 Eylül'de halkın onayına sunulacak olan Anayasa Değişikliği Paketinin içeriği hakkında bilgiler verdi. Erdem, “Ülkemizin daha çağdaş, daha demokratik olması yolunda yapılacak bu değişiklikler ekonomik gelişmemizi hızlandıracaktır” diye konuştu.

İha
00:00 - 14/07/2010 Çarşamba
Güncelleme: 17:15 - 14/07/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdem: Paket ekonomiyi güçlendirecek
Erdem: Paket ekonomiyi güçlendirecek

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Ülkemizin daha çağdaş, daha demokratik olması yolunda yapılacak bu değişiklikler ekonomik gelişmemizi hızlandıracaktır” dedi.

AK Parti'li Mehmet Erdem, 12 Eylül'de halkın onayına sunulacak olan Anayasa Değişikliği Paketinin içeriği hakkında bilgiler verdi. Değişiklik gerçekleştiğinde 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını engelleyen maddenin ortadan kalkarak, tüm darbecilere yargı yolunun açılmış olacağını savunan Erdem, “Pozitif ayrımcılığın kapsamı genişletilerek; kadınlar, engelliler, çocuklar, yaşlılar, harp-vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler ve uygulamalar anayasal teminata kavuşacaktır. 'Özel hayatın gizliliği' prensibi çerçevesinde fişlemeye karşı koruma sağlayacak değişiklik gerçekleşecektir. 'Seyahat hürriyeti' kapsamında vatandaşın yurt dışına çıkma yasağı, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararıyla konabilecek; vergi borcu vs. sebebiyle yurt dışına çıkış engellenemeyecektir. 'Ailenin korunması' kapsamında çocukların korunmasında ve her türlü çocuk istismarının önlenmesinde devletin yükümlülüğü artırılacaktır.” diye konuştu.


'GELİŞMELER MİLLET MENFAATİNE'

Değişiklik kapsamında "Ombudsmanlık" kamu denetçiliği kurumunun oluşturulacağına işaret eden Erdem, “Vatandaşların devletle ihtilaflarında mahkemelere gitmeden önce hakem olacak bir başvuru makamı olacaktır. Yüksek Askeri Şura kararları ile ordudan atılanların yargıya başvurma hakları sağlanacaktır. 'Siviller' Askeri Mahkemelerde yargılanmayacak; 'Askerler' askeri ve idari suçlar dışında darbe vs. gibi suçlarından ötürü sivil mahkemelerde yargılanacaktır. Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yıl ile sınırlandırılıyor ve üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılıyor. Anayasa Mahkemesine kişisel başvuru hakkı getiriliyor. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne gitmeden önce bir basamak daha kendi mahkememize müracaat hakkı geliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üye sayısı 7'den 22'ye çıkarılıyor. Görüldüğü gibi tüm bu değişiklikler milletimizin menfaatinedir” ifadelerini kullandı.


EKONOMİK GELİŞME HIZLANACAK

Anayasa Değişiklik Paketi'nin onaylanmasıyla ekonomik gelişmenin hızlanacağını savunan Erdem, şunları söyledi: “Ülkemizin daha çağdaş, daha demokratik olması yolunda yapılacak bu değişiklikler ekonomik gelişmemizi hızlandıracaktır. Ülkemizin ekonomik gelişmesi siyasi istikrarına bağlıdır. Siyasi istikrar olmadan yatırımcılar rahatça yatırım kararı veremezler. Yatırım olmazsa istihdam olmaz ve işsizlik önlenemez. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar sağlanamaz. Siyasi istikrar, daha çok demokrasi, daha çok özgürlükle sağlamlaşır. Anayasa değişikliği siyasi istikrarı kuvvetlendirecektir. Anayasa değişikliği ile milletimiz kazanacaktır”


14 yıl önce