|

ESAFED'den Somali'ye acil servis hizmeti

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi. ESAFED Başkan Vekili Dr. Haluk Şener Özpolat, şu ana kadar Somali'de 250 doktorun 250 bin hasta ve bebeğe acil servis ve poliklinik hizmeti verdiğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/08/2012 Cuma
Güncelleme: 17:07 - 17/08/2012 Cuma
Yeni Şafak
ESAFED'den Somali'ye acil servis hizmeti
ESAFED'den Somali'ye acil servis hizmeti

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu'nun (ESAFED)'in sağlık muhabirlerine verdiği iftar yemeğinde derneğin bir yıllık çalışmaları da anlatıldı. ESAFED Başkan Vekili Dr. Haluk Şener Özpolat, şu ana kadar Somali'de 250 doktorun 250 bin hasta ve bebeğe acil servis ve poliklinik hizmeti verdiğini açıkladı. ESAFED'in Bayraklı'daki yeni merkez ofisinde gerçekleşen ve dernek yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı iftarda basın mensuplarına dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Özpolat, 18 sağlık derneği ve 2 bin kayıtlı üyeleri olduğunu ve başta Afrika ülkeleri olmak üzere iç savaş ve kuraklık gibi sorunların yaşandığı ülkelere gönüllü sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.

'SOMALİ BİZİM İÇİN UZUN BİR ROMAN GİBİ'

Dernek üyesi gönüllü hekimlerin yıllık izinlerini bile yapmadan ihtiyaç sahibi insanların yardımına koştuğunu, masraflarını bile kendilerinin karşıladığını anlatan Dr. Özpolat, özellikle Somali'de yaşanan üzücü ortam ve verdikleri hizmetlerle ilgili olarak, "Bu ülkede gıda ve su yokluğu nedeniyle bebekler kaybediliyor. Somali'ye ilk gittiğimiz günlerde bombalanan bir binada bebekleri tedavi ettik. Biz bu işe böyle başladık. Somali bizim için uzun bir roman gibi olacak. Ve hizmete devam edeceğiz. Bu poliklinik hizmetleriyle beraber binlerce bebek ve onbinlerce insan hayata tutundu. Bebek ölümleri üç dört dakikada birken, şu anda Afrika ortalamalarının altına indi. Bugüne kadar birinci grup, 9 doktor ve hemşire eğitimini tamamlandı. İkinci grupta bulunan 16 doktor ve hemşirenin eğitiminin ise devam ediyor" şeklinde bilgiler verdi.

MOGADİŞU'YA 60 YATAKLI HASTANE

Dr. Özpolat, Mogadişu'da 60 yataklı tam teşekküllü bir hastaneyi hizmete açacaklarını ve eğitimlerini tamamlayan doktor ve hemşirelerin burada görev alacağını belirti. İslam İşbirliği Teşklatı yetkililerinin isteği üzerine Yemen'de de sağlık eğitimlerine başladıklarını aktaran Dr. Özpolat, "Sağlık eğitimi konusunda sıkıntısı olan ülkelere doğrudan sağlık hizmeti vermeyi hedefliyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın talebine katkı koymaya devam edeceğiz. Hem sağlık hem gıda güvenliği görev alanımızda. Çünkü beslenme de sağlığın temel alanlarından bir tanesi" diye konuştu.


12 yıl önce