|

Esen: 2011 büyüme yılı olacak

Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, 2010 yılını yaraların sarıldığı bir yıl olarak değerlendirdiklerini söyledi. Esen, "2010'da krizin izlerini sildik. 2011'de büyümenin reel hale geleceği inancındayım. Bu yıl özellikle altyapı sektörüne yönelik 10 milyon dolarlık yatırımla ürün gamımızı zenginleştirdik” dedi.

Vahap Dabakan
00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 17:15 - 5/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Esen: 2011 büyüme yılı olacak
Esen: 2011 büyüme yılı olacak

Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, 2010 ve 2011 yılı için yaptığı değerlendirme toplantısında 2010 yılını yaraların sarıldığı bir yıl olarak değerlendirdiklerini söyledi. Altyapı, üstyapı ve tarım sektörüne yönelik 5 bine yakın ürünle hizmet veren Esen Plastik'in 2010 yılında 2008 yılındaki karlılık oranlarını yakalayamadığını; ancak ciro bazında 2008 rakamlarını aştığını kaydeden Esen Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, "2010'da krizin izlerini sildik. 2011'de büyümenin reel hale geleceği inancındayım. Bu yıl özellikle altyapı sektörüne yönelik 10 milyon dolarlık yatırımla ürün gamımızı zenginleştirdik” dedi. Adana'da kurdukları ve özellikle Güneydoğu, Doğu Anadolu bölgeleriyle Irak ve Suriye pazarından yoğun talep alan fabrikada bu yıl ikinci hattı da devreye aldıklarını belirten Esen, “Yeni yatırımla kapasitemizi 3'e katladık. Özellikle CTP boruda Türkiye'nin sayılı aktörlerinden olduk. Türkiye'nin ilerleyen dönemlerde altyapı sektörüne yönelik ürün ve malzeme ihtiyacının daha fazla olacağına inanıyorum” diye konuştu. Ürün yelpazesindeki genişlemenin bazı durumlarda dezavantaj yaratsa da, piyasa payını Arttırmada önemli bir avantaj sağladığına dikkat çeken Salih Esen, “Yaklaşık 5 bin çeşit ürünle tarımsal sulamadan, altyapı ve üstyapı sektörlerine kadar her alanda ürünümüz mevcut. Büyümeyi sadece ürün gamında yapmadık; bu yıl istihdama da yatırım yaparak personel sayımızı yüzde 30 arttırdık” bilgisini verdi. Kuzey Irak'tan Vietnam'a kadar mal gönderdiklerini belirten Esen sözlerine şöyle devam etti: "Adana'daki yatırımımızla bu pazarlara çok yakınız. Irak'ta büyük projeler alarak etkinliğimizi arttırdık. 40'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yıl ihracatımız 12 milyon dolar civarında gerçekleşecek" 2011 yılında reklam ve tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Esen, ayrıca 2012 yılında halka açılmayı planladıklarını sözlerine ekledi.


TEŞVİK YASASIYLA İZMİR'E HAKSIZLIK YAPILIYOR

Teşvik yasasının İzmir'de sanayi kesimini zora soktuğunu belirten Esen Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, “Teşviklerde İzmir birinci bölge olarak belirlenirken; hemen yanıbaşımızdaki Manisa, üçüncü bölge olarak ilan edildi. Bugün İzmir'deki pek çok sanayici, yatırım teşviklerini göz önüne alarak Manisa'ya yatırım yapıyor. İzmir'deki organize sanayi bölgelerinde pek çok firma Manisa'ya taşınıyor. İzmir'de 50 avronun altında yer yok. Malatya'da Organize Sanayi Bölgelerinde bile 3 dolara yer bulunuyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, İzmirli sanayiciler olarak kent ekonomisini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu teşvik yasasıyla, sanayicinin varlığını sürdürmesi bile başarı sayılır” ifadesini kullandı.


SİYASİ İSTİKRAR, EKONOMİK İSTİKRARI DA GETİRİR

Torba yasa tasarısıyla çıkacak olan mali düzenlemelerle piyasanın daha da hareketleneceğinin açıkça görüldüğüne dikkat çeken Salih Esen, “2011'in, 2008 yılı sonuna kadar devam eden bir büyümenin devamı niteliğinde bir yıl olmasını öngörüyoruz. Seçim yılı olmasına karşın, 2011'in siyasi istikrarlı bir yıl olacağı inancındayız. Bu da piyasalara olumlu yansıyacaktır. Tek endişemiz 2011 yılında çaresi bulunmayan cari açıkların getireceği şoklardır. Ancak merkez bankası ve hükümetin mali kanadının aldığı tedbirler bu konuyu olumsuz bir noktaya getirmekten koruyacaktır. Türkiye, 2011'de büyüme hamlesine yeniden başlayacaktır. 2011 yılında, ülke ekonomisinin geçmişte yaşanan olumsuzluklardan ders alması ve istikrarlı bir yapıya kavuşmasını diliyoruz. Siyasi istikrar ekonomik istikrarı da beraberinde getirir. Eğer Türkiye, içeride yaratılacak krizlerle uğraşmaz ise dışarıdan gelecek tehlikelerle de başa çıkabilecek güçtedir” görüşünü savundu.


13 yıl önce