|

Fast foodçu Günel 'Yörük Doyuran Kebap'a patent aldı

Henüz küçük bir çocukken, köydeki bahçelerinde bulunan büyük erikler için ninesinin kullandığı, "Bunlar yörük doyuran eriği" ifadesinden esinlenen fast food dükkanı işleten Şerif Ahmet Günel, '21. yüzyılın yeni lezzeti' olarak tanımladığı 'Yörük Doyuran Kebap'a patent aldı.

Cihan
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:04 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Fast foodçu Günel 'Yörük Doyuran Kebap'a patent al
Fast foodçu Günel 'Yörük Doyuran Kebap'a patent al

Kütahya'da küçük bir fast food dükkanı işleten Şerif Ahmet Günel, '21. yüzyılın yeni lezzeti' olarak tanımladığı ve 40 yıldır sürekli gördüğü rüyalardan sonra ortaya çıkardığı Yörük Doyuran Kebap'a patent aldı.

Henüz küçük bir çocukken, köydeki bahçelerinde bulunan büyük erikler için ninesinin kullandığı, "Bunlar yörük doyuran eriği" ifadesinden esinlenen Şerif Ahmet Günel, patentini aldığı yeni kebap türünün sağlıklı ve son derece besleyici olduğu konusunda da iddialı.

"Yörük doyuran" ifadesini rahmetli ninesinden duyduğu günden bu yana, o bahçeyi sürekli rüyasında gördüğünü dile getiren Günel, "Yıllardır 'Bunda bir hikmet vardır' diye kendimi teselli ettim. Ancak her rüyadan sonra da içim içimi yedi. Sonra aklıma böyle bir fikir düştü. Amacım, patentini aldığım Yörük Doyuran Kebap'ı dünyaca ünlü yapmak" dedi.

Emekli olan Günel, "Benim bu saatten sonra köşeyi dönmek gibi bir niyetim yok. Çocuklarım da kendi hayatlarını kurdular. Amacım, bizim kültürümüze has bir damak tadı oluşturup, bunu dünyaca ünlü yapmak" ifadesini kullandı.

Türk mutfak kültüründe yer alan sac kavurmanın, piliç bonfileden yapılmış hali olan Yörük Doyuran Kebap, ayrıca çeşitli biberler, zencefil gibi 18 çeşit baharatın bulunduğu bir karışımı da ihtiva ediyor. Piliç bonfileden yapılan Yörük Doyuran Kebap'ın kırmızı ete kıyasla son derece hafif, enerji veren ve besleyici özellikleri olduğunu vurgulayan Günel, vatandaşlardan da olumlu tepkiler almış. Patentli kebabını şimdilik sadece kendi dükkanında satan Şerif Ahmet Günel, Yörük Doyuran Kebap'ın daha şimdiden müdavimlerinin oluştuğunu aktardı.

Türk insanı kendine özgü bazı kelimelerle birlikte, yiyecekler başta olmak üzere bazı ifadeleri dünya literatürüne orijinal haliyle sokmaya devam ediyor. Şimdiye kadar sadece Türkiye'ye has olan ve dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan 'döner', 'dolmuş' ve 'ayran' gibi meşhur ifadelere, 'Yörük Doyuran Kebap' da eklenmek üzere.

17 yıl önce