|

Gaziantep, ulaşımda Ürdün'e örnek oldu

Bir proje kapsamında Ürdün'ün başkenti Amman'da ve İrbid kentinde düzenlenen konferansa katılan Belediye Başkanı Güzelbey, "Ürdünlü yetkililere iyi bir model oluşturduk ve bu sayede Ürdün'de ulaşım konusunun Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınarak Belediyelere devredilmesi konusunda bir karar alındı” dedi.

Zabit Durmuş
00:00 - 5/06/2011 Pazar
Güncelleme: 14:18 - 5/06/2011 Pazar
Yeni Şafak
Gaziantep, ulaşımda Ürdün'e örnek oldu
Gaziantep, ulaşımda Ürdün'e örnek oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin lideri olduğu SUMPA-MED Projesi kapsamında 'Kentsel Hareketlilik için Sorumlu Makamlar ve Kuruluşlar' konulu konferanslar Ürdün'ün başkenti Amman'da ve İrbid kentinde düzenlendi. 'Kentsel Hareketlilik için Sorumlu Makamlar ve Kuruluşlar' konulu bölgesel çalıştaya proje lideri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, proje ortakları Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan, Irbid Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı Ghazi A.Al-Kofahi, Amman Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haitham Juvienat ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı. Amman Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haitham Juvienat ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey yaptıkları konuşmalarında SUMPA-MED projesinin bölgede diyalogun ve deneyim paylaşımının geliştirilmesine olan katkısını dile getirdiler. Projenin sürdürülebilir kalkınmayı desteklediğini belirten Güzelbey, bölgedeki şehirlerin ve yerel yönetimlerin bölgenin sunduğu işbirliği fırsatlarından yararlanmaları gerektiğine dikkat çekti.


'ÜRDÜN YETKİLİLERİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİK'

Başkan Güzelbey, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi ulaşım uygulamaları konusunda başarılı çalışmalara imza atılmış olması Ürdün yetkililerinin dikkatini çekti. Raylı Sistemin, 5 büyük üniversitesi ve 200 bine yakın öğrenci potansiyeline sahip Ürdün'ün eğitim merkezleri ile kent arasında organik bağ kurulmasını sağlayacak bir sistem olması yönünde fikir birliğine vardılar. Ama böyle bir sistemin yapılması Ürdün'de Ulaştırma Bakanlığı'na ait olduğu için yerel yönetimlerin böyle bir yetkisi yok. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yerel yönetim olarak bu konuda başarılı uygulamaları, Ürdünlü yetkililere iyi model oluşturdu ve yapılan toplantıda, Ürdün'de ulaşım konusunun Ulaştırma Bakanlığı'ndan alınarak Belediyelere devredilmesi konusunda bir karar alındı” dedi.


ORTAK GELECEĞİMİZ GENÇLİKTE YATIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yurt dışından gelen yabancı öğrencilerin staj yapmalarına bu yıl ikinci kez ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Güzelbey, toplantıya katılan yetkililere seslenerek, 'Yabancı öğrencilerin sizlerle ilgili konularda bilgi ve deneyim paylaşımına girebilmeleri için daha fazla olanak sağlayın, kurumunuzda stajyer olarak çalıştırın. Yeni jenerasyonun ufku, gözleri ve kalpleri daha açık. Bizler de her konuda açık olan bu jenerasyona bütün kapıları birlikte açalım. Çünkü bizim sürdürülebilir ortak geleceğimiz gençlerde yatmaktadır” diye konuştu. Avrupa Birliği Ürdün Delegasyonu Temsilcisi Bertrand Jolas, Avrupa Birliği'nin CIUDAD programı ile bölgedeki yerel yönetimlere kapasite artırımı ve karşılıklı etkileşim mekanizmalarını teşvik etmeyi ve bu sayede insanların yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını belirtti. Proje, Avrupa ve Türk şehirlerinin sürdürülebilir ulaşım politikaları ve çevre dostu uygulamalarının üç yıl süreyle Arap şehirlerine aktarılmasını öngörüyor. Yerel yönetimlerin bu çalışmasına, uluslararası kurumlar ve merkezi idare kurumları destek veriyor.



13 yıl önce