|

Giresun, tarih ve kültürel bakımdan bakir ve zengin

Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, Karadeniz'in mavisi ile yeşilinin buluştuğu şehrin, tarihi ve kültürel eserler bakımından henüz bakir ve oldukça zengin bir şehir olduğunu belirterek, ortaya çıkan yeni eserlerin de Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmesini istedi.

Cihan
00:00 - 10/01/2008 Perşembe
Güncelleme: 18:10 - 10/01/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Giresun, tarih ve kültürel bakımdan bakir ve zengi
Giresun, tarih ve kültürel bakımdan bakir ve zengi

Giresun Belediyesi, kentte ortaya çıkarılan 35 yeni sivil mimarlık örneği eserin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilmesini istedi.

Karadeniz'in mavisi ile yeşilinin buluştuğu şehir olan Giresun, içerisinde barındırdığı tarihi ve turistik değerleriyle de bölgede önde gelen turizm merkezi olma yolunda ilerliyor. Giresun Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, kentte teknik bir ekip oluşturulduğu belirtilerek, bu ekibin çalışmalarına başladığı belirtildi.

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nden oluşturulan teknik ekibin şehir plancısı, mimar, sanat tarihçisi, arkeolog ve peyzaj mimarlarından oluşan 9 kişiden oluştuğu vurgulanarak, ekibin 2007 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarda, Giresun'da kentsel sit alanı içerisinde olan 4'ü anıtsal, 43'ü sivil mimarlık örneği olarak tescillenmiş toplam 47 eser olduğune belirlediği ifade edildi. Ayrıca, ekibin yapılan çalışmalarda bu eserlere ilaveten 35 tane daha yeni eseri tespit ettiği vurgulandı. Yeni bulunan eserlerin tescil ve koruma altına alınması için Giresun Belediyesi tarafından girişimlerde bulunulduğu ifade edilirken, tahrip olmuş eserlerin restorasyonu içinde ilgili kurumlar nezdinde de çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Belediyeden yapılan açıklamada, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri olan ve içerisinde tarihi evleri barındıran Zeytinlik Mahallesi'nin geçen yıl itibariyle koruma amaçlı imar planı kapsamına alındığı belirtildi. Giresun Belediyesi'nin çabaları ile oluşturulan teknik kurulun, başta Zeytinlik mahallesi olmak üzere kentte bulunan sivil mimarlık örneği konakları ve anıtsal niteliği olan Osmanlı camilerini, kiliseleri ve okulları yeniden tespit ederek koruma altına aldığı vurgulandı.

Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Giresun'un tarihi ve kültürel eserler bakımından henüz bakir ve oldukça zengin bir şehir olduğunu söyledi. Giresun'un bu yönünün bilinmediğini ifade eden Başkan Yüksel, "Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu konuda yoğun çalışmalarda bulunduk. Kentte bulunan tüm tarihi eserlerin yeniden gözden geçirilmesi için Erciyes Üniversitesi'nden uzman bir kadro ile çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonunda 47 eserimize ek olarak 35 yeni sivil mimarlık örneği eser bulduk. Bu eserlerimizin tescil ve koruma altına alınması için Anıtlar Yüksek Kurulu'na müracaat ettik. Giresun'un Karadeniz Bölgesi'nde ve Türkiye'de önde gelen turizm yerlerinden bir olması yönündeki çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Tespit ve tescil edilen tarihi ve kültürel eserlerin bir kitapta toplanacağının altını çizen Yüksel, oluşturulacak kitabın önümüzdeki günlerde hazır olacağını sözlerine ekledi.


16 yıl önce