|

'Göçmenlik hem bir uyum hem de bir direniştir'

Herkesin hayatının bir bölümünde bir yerden bir yere göçtüğünü söyleyen İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, geleneksel kültürden daha modern yaşam tarzlarına uyum anlamında da göçlerin yaşandığına dikkat çekti. Kentel, göçmenliğin hem bir uyum hem de direniş olduğunu ifade etti.

Yaşar Yavuz
00:00 - 14/05/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:06 - 14/05/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
'Göçmenlik hem bir uyum hem de bir direniştir'
'Göçmenlik hem bir uyum hem de bir direniştir'

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde “Göç Sempozyumu” kapsamında, “Dünyada Göç, Avrupa'da Göç, Türkiye'de Göç, Gaziantep'te Göç” konulu bir panel düzenlendi. Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk'un başkanlığında gerçekleştirilen panele; State Üniversitesinden Prof. Dr. Jens Kreinath, İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik ve Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Doğu Ergil konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Misyon Şefi Dr. Meera Sethi, ülkelerde yaşanan bir takım krizlerin göçü tetiklediğini belirtti. Çağdaş dünyada göçün göz ardı edilemeyeceğine dikkat çeken Sethi, göçün düzgün bir şekilde yönetildiği sürece bir ihtiyaç olduğunu kaydetti. Göçün yasal bir suç değil yönetimsel bir suç olduğunu ifade eden Sethi, ortaklığın göçü yönetmek için en önemli araçlardan birisi olduğunu söyledi. Göçün bir problemden çok fırsat gibi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik, göçün hem göç olan ülkelere hem de göç yollarındaki ülkelere birer avantaj olduğunu ifade etti. Göçün iki yönlü bir süreç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Malik, göçün kapsamlı bir entegrasyon gerektirdiğini belirtti. Prof. Dr. Malik, göçün küreselleşmenin bir unsuru olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı.


'GÖÇ İYİ YÖNETİLMELİ'

Herkesin hayatının bir bölümünde bir yerden bir yere göçtüğünü söyleyen İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, insanların kendi içinde kültürel göçlerde yaşayabileceğini belirtti. Geleneksel kültürden daha modern yaşam tarzlarına uyum anlamında da göçlerin yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kentel, göçmenliğin hem bir uyum hem de direniş olduğunu ifade etti. Göçün bir insanlık olgusu olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doğu Ergil, göçü iyi yönetmek gerektiğini belirtti. Göçün hep devlet politikası olarak düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ergil, insanlık olayı olarak algılanmadığını kaydetti. “Yönetim anlayışımızın merkezinde insan değil devlet vardır” diye konuşan Prof. Dr. Ergil, devletin göçü yönetmekten çok güvenlik adına göçertmek gibi bir tercihi olduğunu ifade etti. Panelin sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından, State Üniversitesinden Prof. Dr. Jens Kreinath, İstanbul Şehir Üniversitesinden Doç. Dr. Ferhat Kentel, Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Adeel Malik ve Fatih Üniversitesinden Prof. Dr. Doğu Ergil'e günün anısına hediye takdim edildi.


12 yıl önce