|

Gönüllü doktorlar Tanzanya yolunda

Ege Sağlık Derneği'ne üye gönüllü doktorlar, eğitim ve tedavi amaçlı Tanzanya sağlık organizasyonuna katılmak amacıyla bu ülkeye gidiyor. Dernek Başkanı Metin Akdağ, “30 tane doktor ve yardımcı sağlık personeline acil tıp eğitimi vereceğiz” dedi.

Cihan
00:00 - 17/07/2011 dimanche
Güncelleme: 17:55 - 17/07/2011 dimanche
Yeni Şafak
Gönüllü doktorlar Tanzanya yolunda
Gönüllü doktorlar Tanzanya yolunda

Gönüllü doktorlar eğitim ve tedavi amaçlı Tanzanya sağlık organizasyonu için yola çıkıyor. Ege Sağlık Derneği (ESADER)'e üye 20'si doktor 22 kişilik heyetin dördüncü defa gerçekleştirdiği sefer tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sağlık projesi olarak dikkat çekiyor. Projeyi Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)'nın desteklediğini belirten ESADER Başkanı Metin Akdağ çocuk, beyin cerrahisi, ortopedi, kadın doğum, genel cerrahi, diş, acil tıp uzmanı, kalp damar cerrahisi uzmanı, kardiyoloji uzmanı, aile hekimi, üroloji uzmanı ve patoloji uzmanının bulunduğu ekipte esas projenin acil tıp eğitimi olduğunu söyledi.


PEMBA'DA 3 BİN CİBİNLİK DAĞITILACAK

Akdağ, "30 tane doktor ve yardımcı sağlık personeline acil tıp eğitimi vereceğiz. Zanzibar'da acil birimi yok, dolayısıyla bununla ilgili eğitim almış personel de yok. Bu yüzden bu yıl bunu önemsedik. Böylece acil servis de kurulmuş olacak. Acil trafik eğitimi şeklinde, teorik ve pratik olarak eğitim vereceğiz." dedi.

Ayrıca Pemba bölgesinin fakir ve uzak bir bölge olduğunu dile getiren Akdağ, orada da ameliyat, muayene ve cibinlik dağıtımı gerçekleştirileceğini söyledi. Sıtmanın yaygın olduğu bölgede yaklaşık 3 bin cibinlik dağıtımı yapacaklarını anlatan Akdağ, 7 bin muayene, 100 ameliyat gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydetti.


DOKTORLAR SIKINTILARA RAĞMEN MUTLU

Akdağ, “Ayrıca çocuklara hediyelik eşya, kılık kıyafet, balon, oyuncak götürüyoruz." dedi. Gönüllülük esasının geçerli olduğu organizasyonda yolda ve orada birtakım sıkıntılar çekilse de görev yapan arkadaşlarının memnun kaldığını ve mutlu olduğunu anlatan Akdağ, ZİGA diye bir dernek kuran Türkiye'den mezun doktor ve mühendislerin kendilerine yardımcı olduğunu, ayrıca Türk okullarının büyük desteğini gördüklerini söyledi. Türkiye'deki Sağlık Bakanlığı'nın doktorları görevlendirme olarak gönderdiğini, Tanzanya Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ise kendilerini havaalanında karşıladığını dile getiren Akdağ, her türlü kolaylığın kendilerine sağlandığına dikkat çekti.


'HASTANE İŞLETMEMİZİ İSTİYORLAR'

700 kilo ilaç ve sağlık malzemesinin de götüreleceği sağlık organizasyonunun Türkiye ve Tanzanya arasında ciddi bir dostluk köprüsü oluşturacağını belirten Metin Akdağ şöyle konuştu: "Medyada yer alıyoruz. Büyükelçiliğimiz de bu projeyi destekliyor. Büyükelçilik, projelerin olumlu yankılarının uzun süre konuşulduğunu belirtiyor. Türkiye-Tanzanya dostluğuna ciddi bir katkı koymaktan dolayı memnun oluyoruz. Yol paralarını TİKA karşılaşa da oradaki otel ve yemek ücretlerimizi arkadaşlarımız kendileri karşılıyor ancak herkes mutlu ve istekli. Orada insanların sağlıklarına kavuşturulması, onları sağlık ve moral açısından biraz daha iyi görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu ülkede doktor sayısı çok az. 2 hafta gibi kısa süreli de olsa ciddi bir katkımız olduğuna inanıyoruz. Hatta bize öyle güven duyuyorlar ki, hastane kurmamızı ve işletmemizi istiyorlar."

il y a 13 ans