|

Gurbetçilere bal fuarı

Mevsimlerde yaşanan istikrarsızlık nedeniyle Aksaray'daki bal rekoltesinin yüzde 70 azalabileceğini belirtildi. Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mithat Kasal, darboğazı aşmak için, gurbetçilere yönelik bal fuarı açacaklarını söyledi

Aa
00:00 - 12/07/2007 Thursday
Güncelleme: 18:26 - 12/07/2007 Thursday
Yeni Şafak
Gurbetçilere bal fuarı
Gurbetçilere bal fuarı

Aksaray Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mithat Kasal, mevsimlerde yaşanan istikrarsızlık nedeniyle Aksaray'daki bal rekoltesinin yüzde 70 azalabileceğini bildirdi. Kasal, yaptığı açıklamada, Aksaray'ın iki ayrı konaklamabölgesinde bulunan 20 bin civarındaki kovandan, yıllık ortalama 300 tonbal elde ettiklerini söyledi. Aksaray'ın arıcılığa elverişli birinci sınıf mekanlara ve floraya sahipolduğunu ifade eden Kasal, "Aksaray'da alçak düzlüklerde çiçeklersolarken, Hasandağı eteklerinde yeni bir çiçeklenme dönemibaşlamaktadır. Hasandağı, çiçek çeşitliliğine bağlı olarak antioksidanbakımından oldukça zengindir. Buradan elde edilen farklı koku ve aromayasahip bal, kanser, mide hastalıkları, kansızlık, vücut gelişimi ve hücreyenilemesinde etkilidir" dedi. Aksaray'da arıcılık sezonunun Mart başında açıldığını bildiren Kasal,"Mayıs sonuna kadar arı sayısını çoğaltmaya yönelik çalışıyoruz. Genelde Haziran başında bal akımı başlıyor. Haziran sonunda da mevsim venektar akımı iyi olursa bal alıyoruz" diye konuştu. Mevsimin iyi gitmemesi ve kuraklığa bağlı olarak bu yıl birincikonaklama bölgelerinden bal alamadıklarını belirten Kasal, şunlarıkaydetti:"Bu yıl mevsimlerdeki istikrarsızlık ve geçtiğimiz günlerde yaşadığımızaşırı sıcaklar İç Anadolu'da, özellikle Aksaray'da arıcıları olumsuzetkiledi. Belli bir dönemde 3-4 gün çok aşırı sıcaklık olması, devamındayaşanan ani soğuk dönem arılar için kötü oldu. Arıcılar ilk konaklamabölgelerinden bal alamadan kovanlarını alarak Hasandağı, Ekecik Dağlarıile Güzelyurt ilçesinin yaylalarına göçtüler. Buralarda bulunan gevenbitkisinden ve diğer bitkilerden bal almayı bekliyoruz. Ancak ilkaldığımız bilgiler, buralardan az bal elde edeceğimiz yönünde. "Aksaray'da bu yıl balda yüzde 70 rekolte düşüşü beklediklerine işareteden Kasal, "Yılda ortalama 300 ton bal üretiyoruz. Bu yıl kuraklıktançok, mevsimlerde yaşanan istikrarsızlık nedeniyle Aksaray'daki balrekoltesi yüzde 70 azalabilir. Bal üretimindeki düşüş, bal fiyatlarınınyükselmesine neden olacaktır" dedi.


GURBETÇİYE YÖNELİK BAL FUARI

Aksaray'ın binlerce gurbetçisinin olduğunu ve bunların yaz aylarındakente geldiklerini ifade eden Kasal, şöyle devam etti:"Gurbetçilere birinci elden kaliteli doğal balı sunabilmek için 15 günsürecek bal fuarı açacağız. Üyelerimiz ballarını sergileyip satışınıyaparken, tüketici 40-50 çeşit baldan beğendiğini alma imkanınakavuşacak. Ayrıca bu fuarla Hasandağı'nın balını en iyi şekildetanıtmayı hedefliyoruz. "Kasal, bu yıl tavsiye ettikleri bal fiyatının süzme balda 20 YTL, sırlıbalda 30 YTL, karakovan balında 50 YTL olduğunu sözlerine ekledi.


17 years ago