|

Gürcistan'dan İzmir'e sağlık köprüsü

Gürcistan'ın İzmir Konsolos Yardımcılığı görevini yürüten Makvala Kharebava, Ege'nin incisi İzmir'i ülkesinin 'sağlık üssü' haline getirdi. Vatandaşlarına, ülkesinde verilemeyen sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için Türkiye'yi, Türkiye'de de İzmir'i öneren Kharebava, 'Sağlık reformu yapılan Gürcistan'da karaciğer nakillerini İzmir sayesinde başlatacağız' dedi.

Vahap Dabakan
00:00 - 12/08/2012 Pazar
Güncelleme: 17:28 - 12/08/2012 Pazar
Yeni Şafak
Gürcistan'dan İzmir'e sağlık köprüsü
Gürcistan'dan İzmir'e sağlık köprüsü

Gürcistan'ın İzmir Konsolos Yardımcılığı görevini yürüten Makvala Kharebava, Ege'nin incisi İzmir Kentini ülkesinin 'sağlık üssü' haline getirdi. Vatandaşlarına, ülkesinde verilemeyen sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için Türkiye'yi, Türkiye'de de İzmir'i öneren Kharebava, 'Şimdilik sadece sağlık hizmeti aldığımız İzmir'in yakın zamanda ülkemdeki sağlık sistemine büyük katkı koyacağı, destek vereceği çalışmalar içindeyiz. Sağlık reformu yapılan Gürcistan'da karaciğer nakillerini İzmir sayesinde başlatacağız' dedi.

Kharebava, İzmir Kent Hastanesi'nde karaciğer nakli olan Gürcü hastaları ziyaretinde, Gürcistan'ın sağlık sisteminin yenilenmesinde İzmir'den çok yararlanacaklarını söyledi. Kent Hastanesi'nde nakille sağlıklarına kavuşan Mate bebek ve Otar bebek ile ailelerini ziyaret edip sohbet eden Kharebava, 2000 yılından beri İzmir'de görev yaptığını söyledi.

GÜRCÜ DOKTORLAR İZMİR'DE EĞİTİM ALACAK

Konsolos olarak Gürcü vatandaşlara yardımcı olmanın yanı sıra iki ülke arasında her türlü ticari, kültürel işbirliğini geliştirmek için çalıştığını vurgulayan Kharebava, "Şu anda İzmir pek çok Gürcü vatandaşımızın sağlık hizmeti almak için geldiği bir kent. Burada çok önemli ameliyatlar yapılıyor, sağlık tesisleri, ekipleri çok iyi. Biz 12 yıl önce Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü'yle ilk işbirliğini başlattık. Gürcistan Tıp Fakültesi'yle Ege Tıp arasında kardeşlik işbirliği yaptık. Artık ülkemizde böbrek nakilleri yapılıyor." diye konuştu.

Gürcistan vatandaşlarının karaciğer ve ilik nakli, kanser, göz, kalp cerrahisi gibi hizmetler için İzmir'e geldiğini dile getiren Kharebava şöyle konuştu; "Gürcistan'da karaciğer nakillerinin başlatılması önemli. Uzmanlarımızın İzmir'e gelip Kent Hastanesinde karaciğer nakli için eğitim almasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile bu konularda yazışmalar yaptık, iki taraf da olumlu karşıladı.' dedi.

İŞBİRLİĞİ İÇİN ÇOK NEDENİMİZ VAR

Öte yandan bayan konsolos, Türkiye'de çok sayıda Gürcü vatandaşının da yaşadığına dikkat çekti. Gürcistan ile Türkiye'nin, İzmir'in işbirliği yapmak için çok nedeni bulunduğunu belirten Kharebava, 'Coğrafya olarak, tarih olarak biz yakın, en iyi komşu ülkeyiz. Siyaset olarak en büyük müttefik bizim için Türkiye, bölgede. Artık o kadar sıkı bağlarımız var ki sağlığın da bu zincirin bir halkası olması gerektiğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımız Moskova'ya, Avrupa'ya giderdi. Avrupa çok pahalı. Gürcistan'da bir trafik kazasında kafa travması geçiren bir çocuğun ameliyatı İstanbul'da olmuştu. Bu önyargıları yıktı, artık Türkiye Sağlıkta önem kazandı. İzmir, şehir olarak çok rahat, çok güvenim var. Umuyorum bu hedeflerimize en kısa zamanda ulaşırız' dedi.


12 yıl önce