|

Harran Ovası SOS veriyor

Akçakale ve Harran Ovası'nın bilinçsiz ve aşırı sulamalardan dolayı SOS verdiği belirtildi. Binlerce dönüm arazi aşırı sulamadan dolayı tuzlanma ve çoraklaşmanın ardından, terk edilirken bazı çigtçiler de tarlalarına drenaj kazarak kurtarmaya çalışıyor

İha
00:00 - 2/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 15:44 - 2/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Harran Ovası SOS veriyor
Harran Ovası SOS veriyor

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran Ovası bilinçsiz ve aşırı sulamalardan dolayı SOS veriyor.

Çiftçiler kendi imkanları ile tarlalarına drenaj kazmaya başladı. Binlerce dönüm arazi aşırı sulamadan dolayı tuzlanma ve çoraklaşmanın ardından, terk edilirken bazı vatandaşlar ise son bir hamle olarak tarlalarına drenaj kazarak kurtarmayı amaçlıyor. Kendi imkanları ile saati 80 TL olan iş makinelerini kiralayarak drenaj kazan köylüler, bunun devletin işi olduğunu belirterek, "Biz bunun altından kalkamayız. Tarlaların bataklığa dönüştüğü ve yetkililerin el atmadığı takdirde yakında Harran ovasının tamamı elden çıkacak" dedi.


DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORLAR

Güneren köyü çiftçilerinden Selahaddin Kaçkan, "Biz beşkardeşiz, bataklığa dönen tarlalarımızı kurtarmak için iş makineleri ile drenaj kazmaya başladık. Bizim tarlalarımız çoraklaştı ve elimizden gitti. Devlete dört yıl önce başvurduk bize drenaj yapmadı. Tarlalarımız elimizden gitti. Bizde düşündük ve özel makineyi saati 80 TL'ye tutarak 500 dönümü ben ve ağabeylerim kazmaya başladık. 8-9 bin TL borçlanarak iş makinesinin borcunu ödeyeceğiz. Devlet gelsin şu topraklara baksın. Bir çare düşünsün,

drenajını yapsın. Çünkü çok yazık oldu. Çok mağduruz ve Devlet yetkilerimizden yardım bekliyoruz. Türkiye'de en iyi tarlalar zaten Harran'da. Şimdi Harran Ovası elimizden gitti" dedi.

Bu arada, DSİ yetkilileri ise, çiftçilerin bilinçsiz sulaması yüzünden arazilerinin çoraklaştığını söyledi. Yetkililer, çoraklaşan arazilerde drenaj çalışmalarının bölge bölge yapılacağını ifade etti.


14 yıl önce