|

Hayvancılığa mera dopingi

Malatya'daki büyükbaş hayvan varlığı, hazineye ait mera arazilerinin kiralanması sonucu 3 yılda 15 bin 200 baş artacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, “Yaptığımız çalışmalarla meralarımız ıslah edilerek ekonomiye kazandırılmış olacak. Yan taraftaki diğer çiftçilerin de atıl duran arazileri değerlendirilmiş olacak” dedi.

Aa
00:00 - 21/08/2011 Pazar
Güncelleme: 17:35 - 21/08/2011 Pazar
Yeni Şafak
Hayvancılığa mera dopingi
Hayvancılığa mera dopingi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Malatya Valiliği ile işbirliği çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar sonucu geçen yılın sonunda bir önceki yıla göre yüzde 11 artan Malatya'daki büyükbaş hayvan varlığı hazineye ait mera arazilerinin kiralanması sonucu 3 yılda 15 bin 200 artacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, geçen yıl Malatya'daki büyükbaş hayvan mevcudunun 91 bin baş olduğunu, bu sayının 2010 yılının sonunda 101 bine çıktığını söyledi. Aygül, bu rakamın büyükbaş hayvan varlığının yüzde 11'lik bir artışı ifade ettiğini dile getirdi. Malatya'da büyükbaş hayvan varlığında kombine ırklar olan simental gibi montofon gibi ırkların yaygın olduğunu anlatan Aygül, 'Bakanlığımızın desteklediği Doğu Anadolu Projesi var. Bu proje kapsamında geçen sene Malatya'da 7 büyük işletme oluşturuldu. Bunların toplam hayvan kapasitesi 800 büyükbaş. Bunların hepsi damızlık hayvan' dedi. Özel sektöre ıslah amaçlı mera kiraladıklarını kaydeden Aygül, '25 bin dekar alanı özel sektöre kiraladık. Bu kiralanan alanlar ağırlıklı olarak Akçadağ ilçesinde' diye konuştu.


UYGULAMA HERKESİN ÇIKARINA

Aygül, kiralama yaptıkları alanların bir kısmının tahrip edilmiş, bozulmuş mera özelliği olan yerler olduğunu aktardı.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde kiralama yaptıklarını kaydeden Aygül, buraları kiralayan kişinin ıslah projesi yapması şartı ile meraları kiraya verdiklerini belirtti. Aygül, şöyle konuştu:

'Mera alanlarını kiralayan müteşebbislerden büyükbaş hayvan birimi cinsinden bir kapasite zorunluluğu getirmekteyiz. Sulu alanlarda bir büyükbaş hayvan için yaklaşık olarak 2,5 dekarlık bir yem bitkisi ekim alanı gerekiyor. Biz söz konusu mera alanlarını 1,5 dekar alana 1 büyükbaş hayvan olarak hesap yaparak kiralama yaptık. Geri kalan 1 dekarını da kiralama yapan işletmeci çiftçilerin arazilerinden kiralayacak. Bu bir dekarda ya yem üreterek ya yem satın alarak ya da sözleşmeli birine üretim yaptırarak ihtiyacını giderecek. Böyle olunca hem bizim meralarımız ıslah yolu ile ekonomiye kazandırılmış olacak ve burada büyük hayvancılık işletmeleri kurulacak. Hem de yan taraftaki diğer çiftçilerin atıl duran arazileri de değerlendirilmiş olacak.'


MALATYA DAMIZLIK ÜSSÜ OLACAK

Bu çalışma kapsamında 15 bin 200 baş damızlık sığırcılık işletmesi kurulmasını hedeflediklerini anlatan Aygül, 'Şu anda kiralama yaptığımız bu yaklaşık 13 işletmemizin 2 tanesi yatırımlarını bitirmek üzere, bir tanesi hayvan almaya da başladı. Bizim buradaki nihai hedefimiz Malatya'nın bir damızlık üssü olmasıdır. 15 bin 200 başlık damızlık işletmeler kurulunca Malatya'da bir defa her sene yaklaşık 14-15 bin kültür ırkı damızlık düğe elde etmiş olacağız' dedi.


13 yıl önce