|

Her şeyin başı adalettir

"Etkin İcra, Etkin Adalet" adlı projede İspanya, Yunanistan ve Türkiye ortak çalışmalar yürütecek. Projenin kısa dönem Uzmanı Yunan Gerassimos Fourlanos, "Verilen kararların icrası hızlıca gerçekleşmezse adalet gerçekleşmez. Her şeyin başı adalettir. Adalet ise sağlıklı ortamlarda, hızlı şekilde tecelli etmek zorundadır" dedi.

Kamil Anahar
00:00 - 14/02/2012 Salı
Güncelleme: 18:11 - 14/02/2012 Salı
Yeni Şafak
Her şeyin başı adalettir
Her şeyin başı adalettir

Türkiye'de 1932 yılındaki reformdan beri aynı yasa ve içtihatları kullanan icra dairelerinde işleyişin değiştirilmesi adına son 80 yılın en önemli adımı Trabzon Adliyesi'nde atıldı. 'Etkin İcra Etkin Adalet' adlı projede İspanya, Yunanistan ve Türkiye birlikte hareket edecek. Vatandaşları yakından ilgilendiren icra işlemleri ile ilgili olarak oluşturulan uluslararası özel bir çalışma grubu, AB destekli proje için Ankara'da bir araya geldikten sonra ilk olarak çalışmalarına Trabzon'dan başladı. Trabzon'daki çalışmalar sırasında Yunan adli uzman Gerassimos Fourlanos icra dairelerinde çalışacak, muameleyi yerinde görmek için bugünlerde haciz uygulamalarında yerinde tespitler yapacak. Avrupa Birliği adli adaptasyon uyarlamaları çerçevesinde Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü vatandaşı çok yakından ilgilendiren bir projede, daha hızlı ve etkin bir adli sistem oluşturabilmek için yaklaşık 150 bin dosyaya sahip bulunan Trabzon İcra Dairelerinde Avrupai eğitim; inceleme ve anket çalışmaları yürütülecek. Bu faaliyetler nezdinde uzmanlar, icra müdürleri ile birlikte hacze de çıkacak ve vatandaşların ne istediğini, tarafların ne beklediğini, dosyaların doğru ve hızlı şekilde icra edilip edilemediğini takip edecek. AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak ve Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız'ın projenin ilk gününde adli çalışanlarla buluşarak tanıttığı projenin daha hızlı ve daha sağlıklı icra işlemlerini öngördüğü belirtildi.


İCRA EDİLMEYEN KARARLAR VARSA ADALET GERÇEKLEŞMEZ

Çalışmaya katılan Yunan Adli Uzman Gerassimos Fourlanos, verilen kararların icrası hızlıca gerçekleşmezse adalet gerçekleşmeyeceğini ifade ederek, "Her şeyin başı adalettir. Adalet ise sağlıklı ortamlarda, hızlı şekilde tecelli etmek zorundadır. Biz Türkiye'yi seçtik; çünkü Avrupa Birliği Türkiye'den çok şeyler bekliyor, Türkiye'yi güçlü bir aday olarak görüyor. İcra konusu çok önemlidir çünkü icra edilmeyen kararlar varsa adalet gerçekleşmez. Gecikmeler adaleti yok edebilir. Bu anlayışla Avrupa Birliği'nden 1 milyon 800 bin Euro destekli olarak yürütülen proje ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren icra dairelerinde biriken 14 milyon dosyanın eritilmesi, personele daha rahat, güvenli ve pratik çalışabilecek ortam sağlanabilmesi, bu hususta hem durum tespiti hem de görüş ve önerilerin derlenerek değerlendirilmesini yapacağız' dedi. Projenin tanıtım konuşmasını yapan AB Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mehmet Çakmak ve Personel Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi İbrahim Cansız çalışmanın iki yıl süreceğini belirterek, 'Görüşlerini aldığımız birçok arkadaşımız bu sürenin bile uzun olduğunu savunuyor" dedi. Öte yandan seminer, anket ve uygulama çalışmalarının tamamına katılan Trabzon Baro Başkanı Av. Mehmet Şentürk, kalan programlara tüm arkadaşları ile birlikte iştirak edeceklerini belirtirken projeye büyük önem verdiklerini dile getirdi.

12 yıl önce