|

HÜRSİAD üyeleri, Irak'a çıkarma yaptı

HÜRSİAD üyesi bir grup işadamı, Irak'a gerçekleştirdiği sektörel iş gezisinde çeşitli iş bağlantıları yaptı. Dernek Başkan Yardımcısı Akif Elbeylioğlu, Irak'ın kendileri için önemli bir pazar olduğunu söyledi. Elbeylioğlu, “Üst seviyede bir ticari organizasyon gerçekleştirdik.” dedi.

Kadir Akkurt
00:00 - 3/05/2010 Pazartesi
Güncelleme: 16:52 - 3/05/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
HÜRSİAD üyeleri, Irak'a çıkarma yaptı
HÜRSİAD üyeleri, Irak'a çıkarma yaptı

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) üyesi bir grup işadamı, Irak'a gerçekleştirdiği sektörel iş gezisinde çeşitli iş bağlantıları yaptı. 4 gün süren çalışmada Erbil, Zaho ve Duhok'ta çok sayıda ikili görüşme yaptı. HÜRSİAD üyeleri, Kuzey Irak Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Erbil Valisi Nevzat Halil, Duhok Valisi Tahir Fetteh Ramazan, Erbil Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dara El Khayat, Duhok Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Ayad Abdulhalim, Erbil Işık Üniversitesi yetkilileri ve Sema Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Çolak'ı ziyaret etti. Ülke hakkında detaylı bilgi alan işadamları, yatırım ve ticaret imkanları hakkında görüşmeler yaptı. HÜRSİAD Başkan Yardımcısı Akif Elbeylioğlu, Irak'ın kendileri için önemli bir pazar olduğunu söyledi. Üyelerin yoğun talepleri doğrultusunda çok verimli ve başarılı iş gezisi yaptıklarını aktaran Elbeylioğlu, üst seviyede bir ticari organizasyon gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Elbeylioğlu şöyle konuştu:


IRAKLILARI G.ANTEP'E DAVET ETTİLER

"Umarım bu gezimiz, ilimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olur. Irak çok önemli bir pazar, mutlaka gidilmeli, görülmeli. Irak'a, başta inşaat, hazır beton, demir ve çimento ticareti olmak üzere çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren üyelerimizi götürdük. Bu arkadaşlarımız çeşitli şirketlerle görüşme yaptı. Gezide, Erbil ve Duhok valileri ve Ticaret ve Sanayi oda başkanları ziyaret edildi. İkili görüşmelerde ve ticaret ve yatırım imkanları hakkında brifing alındı. Irak'ın ekonomik, kültürel ve tarihi yönüyle ülke tanıtımı yapıldı. Iraklı işadamlarını ilimize davet ettik."

Gezinin ikinci gününde Erbil'de, Kuzey Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi ile görüştüklerini söyleyen Elbeylioğlu, Bakan'ın, "Ortamın çok yumuşak olduğunu, güvenlikle alakalı bir sıkıntının olmadığını" söylediğini ifade etti. Yerel hükümetinin yatırımlara destek verdiğini aktaran Elbeylioğlu, bu desteklerin bütün ülkelere açık olduğunu ancak Türk girişimcilere daha yakın olduklarını dile getirdi.


SEMBOLİK RAKAMLARLA ARSA TAHSİSİ

Ticaretin artırılması için devletin yatırımcılara uyguladığı teşvikler ve destekler hakkında ayrıntılı aldıklarını kaydeden Elbeylioğlu, Kuzey Irak'ın ticaret hayatında Türkiye yerini almakta geciktiği yönünde şikayet aldıklarını kaydetti. Iraklı Bakan'ın, "Bizler burada iş yapmak isteyen işadamlarına metrekaresi 40-50 cent arasında değişen sembolik rakamlarla arsa tahsisi yapıyoruz. KDV, gümrük, elektrik ve su muafiyeti tanıyoruz. Devlet olarak bürokratik tüm engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Kuzey Irak'ta yatırım yapmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Yatırımcılar için bölgemiz çok boş bir alandır. Bütün ihtiyacımızı ithalatla karşılıyoruz. Bölgemizde üretim yok denecek kadar az. Her türlü üretim tesisine ihtiyacımız var. Burada şu an Koreli, İranlı, Amerikalı iş adamları ticaret hayatında yerini almaya başladılar." sözlerini hatırlatan Elbeylioğlu, Gaziantepli işadamlarını Irak'a yatırıma çağırdı.

14 yıl önce