|

İpek yolu canlandırılıyor

Dünya nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı İpek yolu güzergahındaki ülkelerin ticaretine ipek yolunun büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

Aa
00:00 - 26/10/2008 Pazar
Güncelleme: 17:54 - 26/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
İpek yolu canlandırılıyor
İpek yolu canlandırılıyor

Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız, dünya nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı İpek Yolu güzergahındaki ülkelerin ticaretine, İpek Yolu'nun büyük katkı sağlayacağını söyledi. Antalya'da iki gündür devam eden "İpek Yolu Ülkeleri ArasındakiTicaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü"konulu uluslararası forum sona erdi. Sheraton Voyager Otel'deki forumunkapanışında konuşan Gümrük Müsteşarı Mehmet Emin Zararsız, toplantıda İpekYolu'nun ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğüne dikkati çekti. Zararsız, şunları söyledi:"Bu yolun canlandırılmasıyla, İpek Yolu üzerindeki ülkelere çok büyükfırsatlar yaratılacak. Bu ülkelerin ticareti artacak. Gümrüklerin daha fazla işiolacak. Bu toplantıların devam etmesi kararlaştırıldı. Gelecek yılki toplantınınev sahipliğine Azerbaycan talip oldu. Bu toplantı öncesi yapılacak tekniktoplantıda Türkiye olarak inisiyatif aldık."Toplantıdan sonra foruma katılan 16 ülkenin temsilcileri topluca ailefotoğrafı çektirdi.


İPEK YOLUNUN ÖNEMİ

Toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Zararsız,tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasıyla birlikte doğudan batıya yapılacakticaretin artacağını belirtti. Zararsız, batıda üretimin doğuya kaydığını,batıdaki büyük şirketlerin üretimlerini artık doğu ülkelerindegerçekleştirdiğini, doğuda üretilen ürünlerin batıya taşınması içinde İpekYolu'na ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.Dünya nüfusunun büyük bölümünün İpek Yolu üzerindeki ülkelerde yaşadığınadeğinen Zararsız, şunları kaydetti:"Dünya nüfusunun yüzde 60'ının yaşadığı tarihi İpek Yolu güzergahındakiülkelerin ticaretine, İpek Yolu büyük katkı sağlayacak. Nüfus doğuda ama ticaretbatıda. İpek Yolu ile doğunun ticareti de büyük oranda artacaktır. İpek Yolu'ndayük taşıyacak araçların ülkeler arasında kolay geçişinde gümrükler büyük roloynayacak."Zararsız, İpek Yolu üzerindeki ülkelerin gümrüklerinde farklı mevzuatlaruygulandığını, İpek Yolu'nun canlandırılması için uygulanan prosedürlerinbasitleştirilmesi, ülkeler arasındaki uyumun sağlanması ve standartlaştırılmasıgerektiğini ifade etti.


EN BÜYÜK TIR FİLOSU TÜRKİYE'DE

Müsteşar Zararsız, İpek Yolu üzerindeki ülkelerin gümrük uygulamasınınAvrupa Birliği'nde uygulanan sistem gibi olması gerektiğini vurgulayarak, şöyledevam etti:"İpek Yolu üzerindeki ülkelerde geçiş yolunda AB gibi standartlar uygulanabilir. Bu yol bu ülkelerin ticaretine çok büyük katkı sağlayacaktır.Türkiye'nin 40 bin TIR ile Avrupa'nın birinci, dünyanın beşinci büyük TIR filosuna sahip. 40 bin TIR ile Avrupa'nın en büyük TIR filosuna sahip Türkiye,İpek Yolu ticaretine büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin geçen yılki TIR karnesi miktarı 788 bin 500 adettir. Dünyada yılda 3 milyon 700 bin TIR karnesi üretiliyor. Bütün dünya için üretilen TIR karnelerinin yüzde 25'i Türkiye'dedir.Bu nedenle bütün ülkeler İpek Yolu rotasının önemine mutlaka varması gerekir."


GÜMRÜKTE YAKALANAN KAÇAK EŞYA MİKTARI ARTTI

Zararsız, gümrüklere x-ray cihazlarının yerleştirilmesinden sonra yakalanan kaçak eşya miktarının sayısının arttığını bildirdi. Zararsız, geçen yılgümrüklerde 2 bin 700 kilogram civarında esrar ve eroin yakalandığını bildirdi.Gümrük Müsteşarı Zararsız, bu yıl Eylül ayı sonuna kadar yakalanan esrarve eroin miktarının da bir önceki yılın tamamında yakalanan miktara ulaştığınısözlerine ekledi.

16 yıl önce