|

İran, Malatya ile ticareti geliştiriyor

İranlı İşadamlarından oluşan 18 kişilik heyet Malatya'ya gelerek Malatya TSO ile ticari işbirliği anlaşması yaptı. Malatya TSO Başkanı Erkoç, İran ile ticareti geliştirmek istediklerini belirtirken, İran TSO Başkanı Naghshizadian ise "Malatya şehri ile yakından ilgileniyoruz" dedi.

İha
00:00 - 17/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 17:05 - 17/12/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
İran, Malatya ile ticareti geliştiriyor
İran, Malatya ile ticareti geliştiriyor

İranlı işadamlarından oluşan 18 kişilik heyet, Malatya'ya gelerek ticari görüşmelerde bulundu ve ikili anlaşma imzaladı. İran Ankara Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Faraz Chamani ve İran'ın Sanandaj Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mohammad Saeed Naghshizadian başkanlığındaki 18 işadamı ve ailelerinden oluşan heyet, ticari görüşme ve anlaşmalarda bulunmak üzere Malatya'ya geldi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TSO) ziyaret eden heyeti karşılayan Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Umarım karşılıklı görüşmeler neticesinde ticari anlamda bir birlikteliği yakalarız. İlişkileri daha çok geliştirerek, dostlukları daha çok geliştirerek, bunu ticari potansiyele ve halkların zenginliğine dönüştürmek için her iki tarafın da gayret içerisinde olması gerekiyor" dedi. İran Ankara Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Faraz Chamani, "Türkiye ve İran iki iyi ülke ve Malatya ile Sanadaj için bulunmaz bir fırsat. İnşallah ticaret hacmi de yükselecektir. Son yıllarda İran'ın ve Türkiye'nin ticaretinde baya bir gelişme var. Bunu daha da çoğaltabiliriz. Ticaretin geliştirilmesinin nedenlerinden biriside şehirlerin ve insanların birbirini tanışmasından geçer. İnşallah biz İranlılar ve Türk yetkililer, bu kardeşliği Sanandaj ve Malatya arasındaki kardeşliği daha da pekiştirecektir" şeklinde konuştu. İran'ın Sanandaj Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mohammad Saeed Naghshizadian, "İstiyoruz ki, Malatya ile Sanadaj arasında ticari ve kültürel olarak bir köprü kurulsun. Biz Malatya'yı çok iyi tanıyoruz. Türkiye'nin ender şehirlerinden biri. İki devlet arasındaki yakınlaşmayı ticarete de yansıtmaya çalışmalıyız" şeklinde konuştu.


İPEK YOLU TEKRAR CANLANDIRILACAK

Ziyaretin ardından İranlı heyet ve Malatyalı işadamları TSO Salonu'na geçerek burada toplantı yaptılar. Toplantını açılışında konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Geçmişte dünya ticaret yolu olan İpekyolu, bu coğrafyada geçmektedir. Tekrar İpekyolu'nun hayata geçmesi için adımlar atılmakta. Şu anda İslamabad-İstanbul tren yolu projesi başlatılıyor. Bölge ülkeleri olarak ticaretimizi geliştirmek zorundayız" dedi. İran Sanandaj Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mohammad Saeed Naghshizadian, "Ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bir birimizi daha çok tanımamız gerekiyor. Biz Malatyalı sanayici ve işadamları ile el sıkışmak istiyoruz ve işbirliği yapmak istiyoruz. bu konuda bütün yollar açıktır. Bu konuda biz hazırız" diye konuştu. Toplantı sonrasında İran Heyeti Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'a santraç takımı hediye etti. Malatyalı işadamları ile İranlı işadamları ikili görüşmelerde bulundular.


12 yıl önce