|

İzmir'de dev bilim zirvesi

Gediz Üniversitesi, 27 ülkeden tam 629 bilim insanını bir araya getirdi. Tübitak, Türksat, BTK ve Petkim'in desteklediği uluslararası sempozyum Kuşadası'nda başladı. Üç gün boyunca insansı robotlar başta olmak üzere bilimde sınırları zorlayan yenilikler ele alınacak.

Meliha Gezer
00:00 - 5/06/2011 Pazar
Güncelleme: 14:22 - 5/06/2011 Pazar
Yeni Şafak
İzmir'de dev bilim zirvesi
İzmir'de dev bilim zirvesi

Kuşadası, dünya çapında bilimsel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Mimarı ise Gediz Üniversitesi. İzmir'de eğitim veren Gediz Üniversitesi, Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu'nu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2011) ikinci kez gerçekleştiriyor. Pine Bay Oteli'nde başlayan, 4 Haziran Cumartesi günü sona erecek dev zirveye 27 ülkeden (ABD, Cezayir, Arnavutluk, Avustralya, Bahama Adaları, Belçika, Bosna Hersek, Burkina Faso, Fransa, Gambiya, Almanya, Gana, Endonezya, İran, Irak, İrlanda, İtalya, Ürdün, KKTC, Malezya, Mali, Katar, Suriye, Suudi Arabistan, İsviçre, Tunus ve Türkiye) 629 bilim insanı katıldı. Açılış töreninde Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de yer aldı. Vali Coş, iki yıldır Kuşadası'nda dünya çapında böyle bir organizasyonun düzenlenmesi nedeniyle büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Coş, “Bu sempozyum, bilimin yanı sıra dünya barışına, kültürlerin kaynaşmasına, başta Kuşadası olmak üzere Ege'nin ve ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor” dedi. Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Akdiş, henüz 2 yıllık bir bilim kurumu olmalarına rağmen böylesine önemli bir buluşmayı 2'nci kez gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Akdiş, “Gediz Üniversitesi olarak hedeflerimiz büyük, hep daha iyiye ulaşmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.


BİLİMDE ÇIĞIR AÇAN İSİMLER İZMİR'E GELDİ

Sempozyumun koordinatörü Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş de, ISCSE 2011 hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Güneş, günümüzdeki yüksek akıllı teknolojinin hazırlayıcılarından ABD Oklahoma Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abe Ahmad ve Doç. Dr. Dursun Delen, Finlandiya Helsinki Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vesa A. Niskanen, Kanada Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Burhan Türkşen, Belçika Ghent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Nachtegael gibi isimlerin geldiğini açıkladı. Prof. Dr. Güneş, yapay zekâlı insansı robotların yapılmasını sağlayan, teknolojide sınırları genişleten ve çağımızın bilimi olarak görülen bulanık mantığın (fuzzy logic) fikir babası Prof. Dr. Lotfi Asker Zadeh'in de ABD'den katkıda bulunacağını dile getirdi, şöyle devam etti: "Tübitak, Türksat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Petkim, Kavuklar Grubu, Orkide Grubu, Cisco, Mega Telekom, Emarket Turkey'le, Derici Grup'un desteklediği bu önemli buluşmada nanoteknojiden elektrik-elektroniğe tüm mühendislik alanları ele alınacak. Yapacakları sunumlarda o yenilikleri öğreneceğiz. Onların anlattıkları, dünya bilimine ivme kazandıracak, teknolojiye yön verecek, aynı zamanda da genç araştırmacıların ufkunu açacak"


27 ülkeden 629 bilim insanının katıldığı Gediz Üniversitesi Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2011) Kuşadası Pine Bay Oteli'nde başladı.



13 yıl önce