|

İzmir'e Uzakdoğulu morali

Güneydoğu Asya'daki 4 ülkenin diplomatları, Başkan Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Tayland'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, ülkesinin Ayutthaya kentinin de EXPO 2020 yarışında adaylar arasında yer aldığını hatırlatıp ekledi: “Ama İzmir bu yarışta daha avantajlı”

Yeni Şafak
00:00 - 19/06/2011 Pazar
Güncelleme: 17:27 - 19/06/2011 Pazar
Yeni Şafak
İzmir'e Uzakdoğulu morali
İzmir'e Uzakdoğulu morali

Güneydoğu Asya Milletleri Birliği (ASEAN) üyesi 4 ülkenin Türkiye'deki diplomatik temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret ederek ekonomik ilişkiler ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu. Endonezya Büyükelçisi ve ASEAN Ankara Komitesi Başkanı Nahari Agustini, Vietnam Büyükelçisi Duong Huyn Lap, Vietnam Büyükelçiliği Müşaviri Nguyen Thu Huong, Tayland Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Srivat Vathesatogkit, Filipinler Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Leilani Feliciano ve Endonezya Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Avi Denani'nin yer aldığı ziyarette, İzmir'de yatırım yapılabilecek sektörler ele alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ayakkabı, mermer, doğaltaş, tarım, tarımsal sanayi gibi sektörlerin yanı sıra tekstil ve gelinlik alanında İzmir'de çok büyük bir potansiyel bulunduğunu belirterek fuarcılık alanında da İzmir'in dikkat çeken bir şehir olduğunu söyledi. Filipinler Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Leilani Feliciano, İzmir'e her yıl Eylül ayında Filipinler'den çok sayıda turistin gelerek Meryem Ana'yı ziyaret ettiğini vurguladı. Feliciano, “Dini turizm açısından İzmir çok önemli bir merkez niteliğinde. Biraz tanıtımla turist sayısının çok daha yukarılara çekilebileceğini düşünüyorum” dedi.


İZMİR'E MORAL VERDİLER

Ziyarette en dikkat çekici açıklamayı ise Tayland Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Srivat Vathesatogkit yaptı. Konuk diplomat, ülkesinin Ayutthaya kentinin de EXPO 2020 için resmi başvuruda bulunmasına rağmen, kendisinin İzmir'i çok daha avantajlı gördüğünü söyledi. “İzmir çok gelişmiş, çok çağdaş bir kent. Çok da güzel bir sahiliniz var” diye konuşan Srivat, iki kentin yarış içinde olmasına rağmen, bunun ilişkileri zedelemesinin mümkün olmayacağını, aksine EXPO sayesinde iki ülke arasındaki dostluğun daha da artacağını dile getirdi. Güneydoğu Asya Milletleri Birliği (ASEAN), 1967 yılında Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland'ın katılımıyla kuruldu. Sonraki yıllarda üye sayı 10'a ulaştı. Birlik, ekonomik kalkınma, sosyal/kültürel gelişim kapsamında işbirliği çalışmaları yürütmek, bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak gibi amaçlarla kuruldu. ASEAN ülkelerinden Endozya'nın Surabaya kenti ile İzmir arasında 1996 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla kardeş kent ilişkisi kuruldu.


13 yıl önce