|

İzmir'in DFM atağı

Çin'in dev otomotiv firması DFM'nin Türkiye'ye yapacağı 250 milyon dolarlık yatırımda İzmir'i tercih etmesi için temaslar sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DFM firmasının üretim yaptığı Wuhan kenti ile kardeş şehir olacaklarını açıkladı.

Kenan Tokgöz
00:00 - 10/10/2009 السبت
Güncelleme: 16:16 - 10/10/2009 السبت
Yeni Şafak
İzmir'in DFM atağı
İzmir'in DFM atağı

Çin'in 3. büyük otomotiv firması olan DFM'nin (Dong Feng Motor) Türkiye'ye yapacağı 250 milyon dolarlık yatırımı İzmir'e getirmek için güçbirliği yapan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, firmanın Ege Bölge Yetkili Bayisi Meraller Otomotiv'i ziyaret etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, tüm oda, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile İzmir'e yatırım gelmesi için koşullandıklarını belirterek DFM firmasının üretim yaptığı Wuhan kenti ile kardeş şehir olacaklarını belirtti. Pazartesi günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Wuhan kenti ile kardeş şehir olma kararını gündeme alacaklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Önümüzdeki günlerde firmanın Türkiye ortağı MGY Otomotiv'in bünyesinde bulunduğu Yeşilkaya Topluluğu, bu meclis kararı ile birlikte Çin'e gidecek. Böylelikle İzmir'in bu konudaki samimiyetini, içtenliğini göstermiş olacağız” diye konuştu.

İzmir'de yerelde kalkınmayı sağlamak için çalıştıklarını, kente sermaye girişini ve yatırım yapılmasını sağlamak istediklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, DFM firmasının İzmir'i tercih etmesi için çabaladıklarını dile getirdi. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç da, bu yatırımın İzmir'e gelmesini hem Türkiye hem de firma için büyük avantaj sağlayacağını söyleyerek, bunun için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise DFM firmasının Türkiye'de hangi kente yatırım yapacağını henüz karar vermediğini belirterek, Wuhan kenti belediye başkanı ile görüşmelerin devam ettiğini, 26 Ekim'de kente Çin'den geniş bir heyetin geleceğini belirtti. Wuhan Ticaret Odası ile İzmir Ticaret Odası'nın kardeş olmasının yatırım için İzmir'i öne çıkardığını belirten Demirtaş, iki şehrin kardeş olmasının da bu anlamda önemli olduğunu vurguladı. Ziyaret sırasında, Wuhan kentinin Belediye Başkanı Ruan Chengfa'nın gönderdiği mektup da okundu. Mektupta, Chengfa'nın DFM'nin İzmir'i tercih etmesi için öneride bulunacağı ifadesi yer aldı.


FABRİKA KURACAKLAR

Şirket, yıl sonuna kadar ticari araç üretimi için düğmeye basmayı planlıyor. Yer konusu henüz netleşmezken; Konya, Gebze ve İzmir'in adı ön plana çıkıyor Temeli 2010'un ilk çeyreğinde atılması planlanan fabrikada mini pick up, çift kabin LCV ve binek bazlı LCV modelleri üretilecek.

Çin'in otomobil endüstrisinin en önemli şirketlerinden olan DFM 1969'da kuruldu. Merkezi Wuhan şehrinde bulunan DFM'nin kuruluş amacı, tüm ticari araç serileri, binek araçlar, parça ve bileşenleriyle otomobil donanımını üretmek. Çin ordusu için de araç üreten firma ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peuget, ve KIA'nın resmi üreticisi konumunda bulunuyor. 2008 yılı sonu itibariyle 12 bin kişi istihdam eden firmanın yıllık cirosu 15 milyar dolar. Varlıklarının değeri 12.7 milyar dolara ulaşan DFM, 40 ülkeye ihracat yapıyor.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş DFM firmasının yetkili bayi Meraller Otomotiv'in sahibi Yusuf Meral'i ziyaret etti.


٪d سنوات قبل