|

JICA Karadeniz'i tarıyor

JICA kısa dönem uzmanları "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde İnsan Kaynaklarını Geliştirme" projesi kapsamında Trabzon'da. Uzmanlar Rize ve Artvin'de de toplantılar düzenleyecek.

Kamil Anahar
00:00 - 10/03/2007 Cumartesi
Güncelleme: 18:05 - 10/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
JICA Karadeniz'i tarıyor
JICA Karadeniz'i tarıyor

"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde İnsan Kaynaklarını Geliştirme" semineri Trabzon'da başladı. Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan seminere konuşmacı olarak JICA Uzmanı Satoshi Umenaga, Hokkaido Üniversitesi'nden Prof.Dr. Tadashi Okudaira, Hokkaido Üniversitesi Gıda ve Ziraat Pazarlama uzmanı Prof.Dr. Riichiro Lizawa, DPT Uzmanı Taner Kavasoğlu, Yerel Temsilci Başyardımcısı Doç.Dr.Emin Özdamar, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Şükrü Erüz, Kosgeb Müdürü Hüseyin Tüysüz, Coşandere Turizm adına Kasım Şahin ve Çevre Orman İl Müdürlüğü'nden Nazan Araz katıldı. İki bölüm halinde yapılan seminerde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde turizm ve bölge kalkınmasındaki önemi, kamu ve özel sektör işbirliğinde turizmin geliştirilmesi, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım ve bölge kalkınmasındaki önemi ve Japonya'da tarımsal turizm konuları ele alındı. Bu projeyi hayata getirenlerin başında gelen Prof. Dr. Tadashi Okudaira, yöresel kültürel etkinliklerin mutlak suretle hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, kıyı bölgesinde turizmi ilerletme bölgesel işbirliği konseyinin mutlak suretle kurulması gerektiğini ifade etti.


TTB Genel Sekreteri Şükrü Erüz ise Karadeniz Bölgesi'ndeki imkanların oldukça fazla olduğuna değinerek " Bölgemiz turizm alanında çok şanslı bir bölge ama koordine olamıyoruz en büyük sıkıntı burda. Japonya'da Yubai Kavunu diye bir ürün yetiştiriyorlar Ocak ayında -20 derecede üretilen kavun orada en çok hediye edilenlerin başını çekiyor. Üstelik 30 dolar civarında turfandaya vurursan 300 dolar. En büyük artıları boşta insan bulundurmamak ve gönüllülük organizasyonları kurmak. Bizler memleketimizde neler yetişiyor, neler oluyor bunların maalesef farkında bile değiliz" diye konuştu. Toplantıda ayrıca gündem dışı söz alan eski Tarım İl Müdürü Ali Çankaya da, bölge kalkınmasında toplum liderleri olan il valileri, belediye başkanları, sanayi ve ticaret odası başkanları başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları liderlerinin çeşitli vesilelerle bir araya gelmelerinin, bölge halkına örnek teşkil edeceğini kaydetti. JICA kısa dönem uzmanları Rize'de de bir seminer düzenledikten sonra Artvin'de kapanış yapacak. Heyet ayrıca seminerlerin dışında Trabzon, Rize ve Artvin'in tarımsal alanları başta olmak üzere çeşitli turizm merkezlerini de yerinde inceleyecek.


17 yıl önce